Konstitutivnost na HDZ-ov način: Srbi naprijed, bosanski jezik – stop!

5
Radiosarajevo.ba
Konstitutivnost na HDZ-ov način: Srbi naprijed, bosanski jezik – stop!
Foto: Bljesak.info / Vlada HNZ

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Milorad Dodik i Dragan Čović danas su sa stranačkim delegacijama razgovarali u Banjoj Luci, a ključna tema bila je, kako prenose agencije, izborna reforma u Bosni i Hercegovini.

Dodik je, uz ostalo, izjavio,  da ne mogu da prihvate brisanje naziva konstitutivnih naroda iz Ustava. 

A kako izgleda  konstitutivnost po mjeri Dragana Čovića i njegovoga partnera Milorada Dodika pokazuje primjer iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Opstrukcije dva HDZ-a

Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona trebala bi na narednoj sjednici raspravljati o pitanjima izmjene Ustava HNK, čije usvajanje godinama u ovom kantonu opstruiraju upravo HDZ BiH i HDZ 1990. godine.

Prema  dosadašnjoj "praksi" HDZ BiH je u HNK, ovisno o aktuelnim političkim kretanjima u Bosni i Hercegovini, manipulirao sa usklađivanjem Ustava ovog kantona uglavnom na dva načina.

Potpuno izbjegavajući provesti presudu Ustavnog suda BiH odbijanjem usklađivanja Ustava HNK sa Ustavom FbiH, te izdvajanjem pojedinačnih odredbi naloženih u presudi Ustavnog suda BiH.

Ni jedan od dva navedena "modela" kojim se godinama služio HDZ BiH ne predstavljaju rješenje koje je Ustavni sud BiH naložio u svojoj presudi 2018. godine.

Podsjetimo, inicijativu za usklađivanje četiri kantonalna ustava s Ustavom Federacije u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost naroda i upotrebu službenih jezika i pisama pokrenula je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović još 2015. godine, a nakon toga istu je inicijativu dostavila Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Potpredsjednica Federacije BiH predložila je Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim kantonalnim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na sjednici ovog  Kluba održanoj 16. marta 2016.godine.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je aktom br.02/d-01-645/16 od 17. marta 2016. inicijativu za izmjenu Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavio na dalje postupanje Skupštini HNK, klubovima naroda u Skupštini HNK i Vladi HNK.

Amandman XIII na Ustav HNK u istovjetnom tekstu podnijeli su u skupštinsku proceduru Klub poslanika Bošnjaka (09. juna 2016.) i Klub poslanika Srba (31. maja 2016.).

Aktom predsjedavajućeg Skupštine HNK br. 02-02-079/16 i aktom broj 02-02-080/16, oba od  13. juna 2016. amandmani Kluba poslanika Bošnjaka i amandmani Kluba poslanika Srba dostavljeni su na mišljenje svima poslanicama u Skupštini HNK, Komisiji za ustav i Vladi HNK.

Šta je tražio Inzko?

Kako potvđuju upućeni u ovu problematiku, mišljenje i primjedbe na amandmane nije dostavio niko od poslanika u Skupštini, niti Vlada HNK. Naime, Komisija za Ustav je sazivana više puta, ali zbog neprisustva tri člana (dva člana iz HDZ i vanjski član iz reda eksperata, Častimir Mandarić) nije se mogla očitovati o predloženim amandmanima Aktom Komisije za Ustav br. 02-06-002/04 od 28. septembra 2017. godine obaviješeten je  predsjedavajući Skupštine HNK da se Komisija nije mogla očitovati o predloženim amandmanima.

Amandman XIII Kluba poslanika Bošnjaka i Amandman XIII Kluba poslanika Srba sa Odlukom o proglašenju amandmana XIII na Ustav HNK predloženi su na 6. vanrednoj sjednici Skupštine 22. septembra 2017., nastavku 6. vanredne sjednice Skupštine 02. oktobra 2017.god., te na 7. vanrednoj sjednici Skupštine održanoj 13. oktbra 2017.godine

S obzirom da nije bilo podrške da se amandmani na Ustav HNK predlože u dnevni red Skupštine (zbog odbijanja poslanika HDZ BiH i HDZ 1990), 1/3 poslanika u Skupštini HNK (na bazi odredbi koji su obuhvaćeni amandmanima) podnijela je 01. jula 2017. godidne zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava HNK sa Ustavom Federacije BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi četiri kantonalna Ustava dana 07. septembra 2017. pred Ustavnim sudom pokrenuo je i premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je pismom od 15. septembra 2017. godine pozvao sve zastupnike u Skupštini HNK usklađivanje Ustava HNK sa Ustavom Federacije.

Rješenjem Ustavnog suda br. U-48/17 od 14. marta 2018. postupci po zahtjevu za ocjenu ustavnosti pokrenuti od strane 1/3 poslanika u Skupštini HNK i premijera Federacije BIH spojeni u jedinstveni postupak pod brojem U-48/17.

Javna rasprava u postupku U-48/17 održana je dana 16. maja 2018., na kojoj su prisustvovali punomoćnici 1/3 poslanika u Skupštini HNK, premijera Federacije BiH i predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Ustavni sud Federacije BIH je presudu u predmetu U-48/17 donio 16. maja 2018. godine na sjednici koja je bila otvorena za javnost. Presuda je dostavljena Skupštini HNK aktom od 13. jula 2017. godine.

Zanimljiv obrat

Ustavni sud Federacije BiH rješenjem od 19. novembra 2019. po predmetu U-48/17 utvrdio da nije provedena presuda Ustavnog suda. Rješenje je objavljeno u "Službenim novinama HNK" br.10/2019 od 31. decembra 2019. godine.

Nakon ovakve hronologije, u Hercegovinu se pitaju zašto predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg od 13. juna 2016. godine, skoro pet godina od Amandmana koje su u Skupštini HNK podnijeli Kluba Bošnjaka i Kluba Srba, a koje je predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago proslijedio Vladi HNK, nikada te iste amandmane nije delegirao na dnevni red Vlade HNK?

"Zašto je te amandmane držao pet godina u ladici", očekuju odgovor predstavnici probosanskih političkih stranaka.

U međuvremenu dešava se zanimljiv obrat, vjerovatno potaknut sve snažnijim savezom SNSD-a i HDZ BiH.

Čović i Dodik - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Čović i Dodik

Naime, ppredsjednik Vlade HNK sada na dnevni red delegira inicijativu Klub poslanika HDZ-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona koju je taj klub pokrenuo 30. aprila 2021. godine.

Prema to inicijativi bila bi riješena samo konstitutivnost srpskog naroda, ali ne i pitanje bosanskog jezika!? Zasad je bez odgovora pitanje zašto premijer Herceg ne stavi na dnevni red Vlade HNK kompletnu implementaciju presude Ustavnog suda FBIH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije