DF: HDZ i SNSD žele ukinuti izbore, započeti haos i nasilje

Radiosarajevo.ba
DF: HDZ i SNSD žele ukinuti izbore, započeti haos i nasilje
Foto: DF / Predsjedništvo DF-a

Današnje obaranje državnog budžeta glasovima zastupnika HDZ-a i SNSD-a, čime se pokušavaju odgoditi izbori je novi pokušaj gašenja demokratije i pljuvanje u lice kompletnoj međunarodnoj zajednici koja se zalaže za održavanje izbora, saopćeno je danas iz Demokratske fronte (DF). 

"Dobro poznati plan koji je HDZ sa svojim partnerom SNSD-om želio provesti na prošlim izborima, a koji je glasovima građana spriječen, sada se nastavlja novim metodama, a jedini cilj je uništavanje institucija Bosne i Hercegovine i demokratije, kako bi se BiH prikazala kao nefunkcionalna država koja se treba raspasti", poručeno je iz DF-a. 

Kako su naveli iz ove stranke, pošto Dragan Čović (HDZ) na izborima nije mogao dobiti šta želi, i počinje gubiti moć u institucijama BiH, on bi da, kako su rekli iz DF-a, na izbore više i ne idemo.

"Sada je u tome dobio i podršku Milorada Dodika. Smatramo da sve probosanske stranke moraju istrajati u zahtjevima za održavanjem izbora, i izdržati pritisak koji prave politički neprijatelji države kako bi zaštitili svoj destruktivni utjecaj u institucijama BiH", navode iz ove stranke. 

DF izražava žaljenje što su pojedine stranke poput SDP i NS bile suzdržane prilikom glasanja za budžet, što je preduslov za održavanje izbora.

"Smatramo da su tim nepromišljenim potezom dali vjetar u leđa rušilačkim politikama HDZ-a i SNSD. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će uvidjeti pogrešnost takvog suzdržanog političkog stava", saopćeno je iz DF-a. 

Na kraju su istakli da je jednako važno odbiti pozive ekstremno desničarskih stranaka poput Naroda i Pravde koje najavljuju nasilje u Sarajevu, a jasno je da se krivci za odgađanje lokalnih izbora ne nalaze u Sarajevu nego u centralama SNSD-a i HDZ-a u Banjoj Luci i Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije