Devastirana Saborna crkva u Mostaru, sveštenstvo u suzama, oglasio se i mostarski imam

10
Radiosarajevo.ba
Devastirana Saborna crkva u Mostaru, sveštenstvo u suzama, oglasio se i mostarski imam
FOTO: AA / Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije, rekao je starješina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za za svoju, kao i bezbjednost zajednice i ovog svetog hrama.

Zbog toga Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru više ne svijetli, neće se čuti zvona niti raditi satovi koji su bili simbol multietničkog Mostara.

Starješina Saborne crkve Duško Kojić i sveštenstvo od jutros u suzama obilaze svaki ćošak ove bogomolje koja godinama pokušava da se izdigne iz pepela.

Fotografija koju su vidjeli rijetki: Znate li priču o velikom požaru u Sarajevu 1879. godine?

Fotografija koju su vidjeli rijetki: Znate li priču o velikom požaru u Sarajevu 1879. godine?

Kojić je rekao da su opljačkani svi kablovi iz Saborne crkve i da je šteta neprocjenjiva.

“Pitanje je da li se više može vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Pitam se – da li je ovo poruka da neko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona”, rekao je Kojić.

On je podsjetio da ovo nije prva krađa, ali nisu svaki put željeli uznemiravati javnost.

Kojiću je opljačkan stan prije izvjesnog vremena, a opljačkana je i Saborna crkva, kako kaže, u ovoj godini 10 puta.

Svečana akademija povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve u Sarajevu

Svečana akademija povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve u Sarajevu

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić je uz najoštrije osude devastaciju i pljačkanje Saborne crkve u Mostaru okarakterizirao kao nadasve necivilizacijski čin.

On je srpskim povratnicima i pravoslavnim vjernicima uputio najiskrenije riječi saosjećanja.

"Mom prijatelju, starješini Saborne crkve Dušku Kojiću i svim pravoslavnim vjernicima u Mostaru želim izraziti punu podršku u svoje lično ime i ime institucija Islamske zajednice moleći Boga da ih ovakvi vidovi zastrašivanja od strane nepoznatih počinilaca ne obeshrabre i ne pokolebaju u njihovoj plemenitoj misiji izgradnje koegzistencije i povjerenja naših dvaju vjerskih zajednica. Od nadležnih policijskih i pravosudnih organa očekujemo brzu i efikasnu istragu uz nadu da će počinitelji biti adekvatno kažnjeni", poručio je mostarski imam Dino ef. Maksumić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije