Srbija / Djeca iz Ukrajine ukrašavala uskršnja jaja u vranjskom Sabornom hramu

22. 04. 2022. u 22:09:00 AA

Shares: 0

Izbeglice iz Ukrajine, uglavnom majke i djeca, koje stanuju u Centru za azil u Vranju, danas su u vranjskom Sabornom hramu Svete Trojice ukrašavale uskršnja jaja.

Kako su majke rekle za AA, ovo je njihovim porodicama pomoglo da se osjete kao kod kuće.

Druženje pred najradosniji hrišćanski praznik prijao je mališanima koji su zbog rata napustili svoje domove. Djeca su sličicama i bojama ukrašavala jaja, a među uobičajenim uskršnjim motivima našla se i ukrajinska zastava.

"Danas ovdje farbamo jaja sa djecom, a narednih dana ćemo u crkvi proslaviti praznik. Ovde smo srećni jer imamo podršku svih ovih ljudi. To je predivno!“, kaže Ljudmila Mičko iz Kijeva.

Sa djecom je došla i Elvira Kerekeš iz Zakapartja.

"Sviđa nam se što je ovo organizovano. Ja sam katolkinja i naš Uskrs je prošao prije nedjelju dana, ali smo ipak ovdje danas da se djeca druže i veoma su sretni jer se osjećaju kao kod kuće“, govori Elvira.

Ona u Centru za azil stanuje sa još oko 60 sunarodnjaka. Zadovoljna je što su djeca osnovnoškolskog uzrasta aprila pošla u školu, zajedno sa vršnjacima iz Srbije.

Izbjeglice iz Ukrajine sutra će posjetiti Narodni muzej Vranje i pozorište, u nedjelju će prisustvovati Svetoj liturgiji u Hramu Svete Trojice, poslije čega će za njih biti organizovan uskršnji ručak. Zainteresovani će u utorak moći da posjete manastir Prohor Pčinjski.

Ove aktivnosti organizuju Komesarijat za izbjeglice i migracije sa Eparhijom Vranjskom.

Pored palionice za svijeće u vranjskom Sabornom hramu postavljena je humanitarna kutija za dobrovoljni prilog sa natpisom „Pomoć za vernike u Ukrajini Ruske pravoslavne crkve“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA