Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu

0
Anadolija
Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu

Sveta božićna liturgija kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti koji poštuju julijanski kalendar, dočekali najradosniji hrišćanski blagdan jutros je služena u crkvama širom Bosne i Hercegovine.

Sveta liturgija jutros je održana i u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Božić se obilježava u vrijeme pandemije i uz mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja koronavirusa pa je liturgija organizirana u skladu s epidemiološkim mjerama.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik.

Liturgiju u Sarajevu predvodio je arhijerejski zamjenik protojerej-stavrofor Vladislav Topalović.

Tom prilikom pročitana je božićna poslanica koju je uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. U poslanici je, između ostalog, rečeno kako je ljubav pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovo u dolasku Božića.

Odatle i praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću našeg hrišćanskog svjedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost”, rečeno je u poslanici.

Rečeno je kako ukoliko vjernici zapostave u sebi ljubav Hristovu, padaju u tragičan bezizlaz, a obnavljaju li je trudom i blagodaću, uspinju se ka punoći života. životnim iskušenjima.

Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu

“I dok se naši pogledi u ove praznične dane molitveno sreću, u našim srcima tinja osjećaj da nam radost nije potpuna. Rođenje Hrista Spasa slavimo u svijetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumijevanja, nepovjerenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma; u suštini vrhunskih vrijednosti globalnog potrošačkog mentaliteta“, navedeno je u poslanici.

Dodano je i kako pored toga, u svijetu stalnih promjena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čovjeku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji.

Čini se da ljudsko društvo u osnovi više nije isto, jer naučno-tehnički doprinosi pod uticajem informacionih tehnologija teže da promijene način opštenja među ljudima povećavajući njihovu otuđenost i usamljenost. Dovoljno je osjetiti nesigurnost kod liječenja osnovnih bolesti, pa da strah dobije krajnji egzistencijalni vid“, navedeno je u poslanici.

Upućena je i molitva za bolesne i da zaraza prisutna u cijelom svijetu.

“Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto povjerenje u Boga, istinskog Ljekara duša i tijela naših, kao i da nas osjećaj straha, podstaknut preporučivanom 'socijalnom distancom', ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom...“, navedeno je u poslanici.

Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Sveta božićna liturgija služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu

Crkva je pozvala da se za vrijeme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mjera i preporuka vlada i drugih nadležnih, ali i podsjetila svakoga na izbjegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrijednijeg Božjeg dara danoga čovjeku.

Ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe“, dio je poslanice.

Rečeno je i kako suočavajući se tako sa globalnom prijetnjom od koronavirusa, najprije shvatimo da je čovjek stvoren da u ovome svijetu djeluje kao jedini pravi činilac stabilnosti i opstanka.

”U zavisnosti od upotrebe svoje slobodne volje može biti i jedini remetilački činilac, jedini pravi virus“, istaknuto je.

Navedeno je i kako svojom intervencijom u ljudsku prirodu i nasiljem nad tvorevinom u cjelini čovjek remeti veličanstveni sklad svega što je Bog stvorio. U tom smislu, koronavirus, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema.

U poslanici je pozvano i na poštivanje prirode, smatrajući je najvrednijim Božijim darom.

“Smisao Božića sastoji se upravo u tome da nam je Bogomladenac Hristos u događaju Svoga čudesnog rođenja jednom za svagda pružio mogućnost iscjeljenja od našeg djelovanja nalik virusu i opet jedinstvenu mogućnost iscjeljenja našeg odnosa sa Bogom, tvorevinom i ljudima”, rečeno je u poslanici, između ostalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije