Dennis Gratz o presudi u slučaju 'Kovačević': Izvojevana je velika pobjeda za BiH

10
Radiosarajevo.ba
Dennis Gratz o presudi u slučaju 'Kovačević': Izvojevana je velika pobjeda za BiH
Foto: Printscreen / Dennis Gratz

Izborni zakon neće biti po želji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, već građanki i građana ove zemlje.

Kazao je ovo u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Dennis Gratz poznati bh. advokat i zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu entiteta Federacija BiH nakon što je po apelaciji dr. Slavena Kovačevića, savjetnika u Komšićvom Kabinetu, Europski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena.

"Ova, rekao bih zaista historijska, presuda Evropskog suda za ljudska prava je prije svega potvrda pravičnosti i istrajnosti borbe za građansku Bosnu i Hercegovinu kao jedinog održivog demokratskog uređenja u kojem se u potpunosti mogu njegovati tekovine slobodnog svijeta", navodi Gratz.

Oglasila se kćerka poginulog rudara: "Heroju moj, znam da ćeš me gledati s boljeg mjesta"

Oglasila se kćerka poginulog rudara: "Heroju moj, znam da ćeš me gledati s boljeg mjesta"

Prema mišljenu Gratza, prihvatanjem apelacije Slavena Kovačevića, inače savjetnika Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, Sud ne samo da je, između ostalog, utvrdio diskriminaciju zbog nemogućnosti glasanja za članove Predsjedništva BiH ako ne dolaze iz određenog konstitutivnog naroda ili ne žive u određenom entitetu, već je obesmislio etničku predstavljenost kao primarni izvor demokratskog legitimiteta.

"Drago mi je da i EU sve više postaje svjesna da ovo nakaradno uređenje prosto nije prihvatljivo. Nikada nećemo ući u Evropsku uniju s diskriminacijom koja trenutno postoji u našoj zemlji i koja je, evo, utvrđena još jednom presudom iz Strasbourga.  Sada nema više dileme – obavezni smo mijenjati Ustav BiH i druge propise", kazao je Gratz, te zaključio:

Željko Komšić: Ovo je pobjeda građanskog koncepta!

Željko Komšić: Ovo je pobjeda građanskog koncepta!

"Demokratska fronta i Željko Komšić su izvojevali veliku pobjedu za Bosnu i Hercegovinu".

Podsjetimo, Slaven Kovačević se obratio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti, kao Srbin iz FBiH, ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije