Zvizdić: BiH je sve bliže ulasku u EU, mir i stabilnost su ključni cilj za sve

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: BiH je sve bliže ulasku u EU, mir i stabilnost su ključni cilj za sve
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH predstavilo rezultate trogodišnjeg rada
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na predstavljanju trogodišnjih rezultata rada istaknuo je kako se BiH nalazi nadomak dobijanja kandidatskih statusa, što je jedan od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Pojasnio je kako je Vijeće ministara BiH u ovom sazivu od svog formiranja 1. aprila 2015. godine utvrdilo više od 70 zakona na 159 održanih sjednica, te da je ostvaren značajan napredak u svim poljima.

"Ostvarili smo napredak na putu ka Europskoj uniji, pri čemu je izbjegnuta situacija da se svaka tema maksimalno politizira, a ovakav ulinak pokazuje da se u tome i uspjelo. Uspjeli smo sačuvati međusobno povjerenje i poštovanje, kao i princip donošenja odluka na bazi stvarnih činjenica. Uspjeli smo ostati institucionalna baza, koja je uspješno radila svoj posao", istaknuo je Zvizdić.

Također, pojasnio je i kako je BiH napravila ogromne pomake na ekonomskom planu te kako će u narednom periodu biti sigurno prikazani pozitivni statistički pomaci kada je riječ o trgovinskoj razmjeni i drugim oblicima ekonomskog napretka BiH.

Vijeće ministara BiH predstavilo rezultate trogodišnjeg rada - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Mi i svi sljedeći poslije nas koji dođu moraju maksimalne napore uložiti da ekonomija BiH nastavi da raste. Postoje i dobre informacije u vezi sa strategijama koje smo usvojili i mogućnosti pristupa IPA fondovima. Sada smo poboljšali našu poziciji kada je riječ o tome, te smo skinuli BiH sa crne liste Moneyvala i FATFA, koje govore o finansiranju terorizma, dok su neke druge zemlje regije dospjele na ovu listu", dodao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ako se nastavi ovom dinamikom može se sasvim optimistično reći da BiH, u skladu s novom strategijom Europske unije, sasvim sigurno može stići dinamika europskih integracija naše regije, pa i završiti proces svih pregovaračkih poglavlja do 2025. godine, što je "ključni, bazni cilj koji vodi ka miru, stabilnosti, prosperitetu".

"Realizirali smo sve naše obaveze sa europske agende BiH i u ovom trenutku, osim eventualno dopunskih pitanja koja ćemo dobiti, mi nemamo drugih uvjeta. Dakle, nalazimo se pred kandidatskim statusom i to je svakako jedan od najvećih uspjeha", smatra Zvizdić. 

Vijeće ministara BiH predstavilo rezultate trogodišnjeg rada - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Dodaje i kako je budućnost cijele regije mir i prosperitet, te ekonomska saradnja, koja je ključna za cjelokupan razvoj.

"Mir i stabilnost na prostoru BiH i čitavog Balkana je ključni cilj, ne samo BiH, nego mora biti ključni cilj svih zemalja zapadnog Balkana. On je preduvjet za ekonomski razvoj, on je preduvjet za socijalnu stabilnost i on je uopće preduvjet za prosperitet našeg regiona. Mir, stabilnost i ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje atmosfere unutar koje mlade ljude možemo pozvati da ostanu u BiH", naveo je Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije