Zvizdić i Borisov: Bugarska podržava ulazak BiH u NATO

Radiosarajevo.ba
Zvizdić i Borisov: Bugarska podržava ulazak BiH u NATO

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sofiji sa premijerom Republike Bugarske Boykom Borisovom o ubrzanju euroatlantskih integracija naše zemlje i regionalnoj saradnji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao premijera Borisova o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ponovio je opredjeljenost Vijeća ministara BiH evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Rekao je da BiH nakon uspješnog završetka Odgovora na Upitnik EK pokušava da na najbolji način iskoristi trenutni pozitivni momentum s ciljem ubrzanja integracijskih procesa pripremajući se za tzv. evaluativne misije Evropske komisije, kao i za naredni krug dodatnih pitanja.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio odluku Bugarske što je kao jedan od prioriteta predsjedavanja izabrala Zapadni Balkan.

Rekao je da je takav stav otvorio novu pozitivnu dinamiku unutar EU u odnosu na ovo pitanje.

Dodao je da je Bugarska igrala ključnu i uvijek prijateljsku ulogu u važnim trenucima historije naše domovine, od njenog prvog međunarodnog priznanja do kontinuirane podrške evropskim i NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Premijer Borisov je ponovio neupitnu podršku evropskim i NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da će Bugarska kontinuirano držati pitanje integracija Zapadnog Balkana na dnevnom redu EU i dodao da su integracije jedini put za mir, stabilnost i prosperitet regije.

Razgovarano je i o unapređenju transportne infrastrukture regije.

Naglašeno je da je to ključno za povezivanje regije i ubrzavanje ekonomskog razvoja i europskih integracija Zapadnog Balkana.

Razmatrani su modaliteti direktnog avio povezivanja glavnih gradova Balkana putem udruživanja regionalnih avio operatera čime bi se ubrzao protok ljudi i roba u regiji.

Izražen je i obostrani interes za unapređenjem privrednih i trgovinskih odnosa.

Razmijenjena su mišljenja i o sigurnosnim pitanjima u regiji, a premijeri su istaknuli saradnju, mir i stabilnost kao glavne smjernice politika svojih vlada u okvirima regionalnih procesa i inicijativa i saglasili se da jedino taj put donosi opći prosperitet i ekonomski boljitak.

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović, navodi se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije