Denis Čarkadžić: Zašto su građanske stranke isključene iz pregovora?!

4
F. V.
Denis Čarkadžić: Zašto su građanske stranke isključene iz pregovora?!
Foto: Udruženje Zašto ne / Denis Čarkadžić

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini danas se nastavljaju.

Ono što je zanimljivo jeste da za građanske, lijeve, odnosno liberalne partije, Našu stranku, SDP i DF, u Velikoj sali, gdje se vode centralni razgovori o Izbornom zakonu, jučer nije bilo mjesta.

U klubovima ove tri stranke djeluje jedanest državnih zastupnika, međutim, kako piše portal Istraga.ba, Angelina Eichhorst je procijenila da za njih nema mjesta u velikoj sali.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Nasuprot tome, mjesta za stolom je bilo za stranke koje čak nemaju nijedan mandat u Parlamentu BiH.

Politički analitičar i magistar EU integracija Denis Čarkadžić otvoreno je postavio pitanje zbog čega svjedočimo ovakvom raspletu događaja:

"Isključivanje građanskih stranaka iz pregovora o tzv. političkim pitanjima u vezi izmjena Izbornog zakona nameće bar tri pitanja: Prvo, jesu li ovo pregovori o nekakvoj međunarodnoj temi, ili o temi koja je se odnosi na BiH, pa neko, ko god to bio iz tzv. međunarodne zajednice, sebi daje za pravo da bira ko će od domaćih aktera učestvovati u kojoj vrsti pregovora?", pita se Čarkadžić.

Drugo, nastavio je on, zašto je Izetbegović danas pristao na ovaj format pregovora, kada danima ponavlja da u pregovore moraju biti uključene i građanske stranke?

"I treće, zašto su DF, SDP i NS pristali na ovu vrstu poniženja i umjesto da, nakon što su izopšteni iz političkog dijela, napuste zgradu Delegacije EU, pristali na ulogu koja im je dodijeljena, ostajući da 'pregovaraju' o tzv. tehničkim izmjenama?", zaključio je Čarkadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije