Akademik Duraković: Čovićeve izmjene Izbornog zakona vode u razgradnju BiH

3
F. V.
Akademik Duraković: Čovićeve izmjene Izbornog zakona vode u razgradnju BiH
Foto: Arhiv / Esad Duraković

Akademik Esad Duraković podržao je Proglas kojeg su jučer uoči nastavka pregovora o izbornoj reformi uputili ratni ministar vanjskih poslova i premijer Republike Bosne i Hercegovine, a kasnije član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, ugledni bh. književnik i akademik Abdulah Sidran, ratni predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr. Zlatko Hadžidedić, profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Senadin Lavić

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona danas se nastavljaju u Sarajevu.

"Izmjene Izbornog zakona onako kako to traži HDZ u vlasništvu Dragana Čovića su izrazito diskriminatorske, segregacijske. On vodi ka konačnoj razgradnji BiH i ekstremnom pojačavanju etničkih konflikta. Od toga zavisi budućnost BiH. Stoga je potrebno učiniti sve što je moguće - legalno i legitimno, nenasilno - da se to spriječi, a političke partije koje pristanu na promjenu Izbornog zakona moraju znati - i javnost treba na to upozoravati - da preuzimaju povijesnu odgovornost i da će biti zapamćene u sadašnjosti i u povijesti kao partije koje su u sudbinskom trenutku izdale državnost BiH", kazao je akademik Duraković za portal Radiosarajevo.ba.

Duraković, također, dodaje da se "ne smije ni po koju cijenu popustiti pritiscima međunarodnih birokrata na Čovićeve zahtjeve".
 
"Jer, iskustva s tim birokratama svjedoče da u BiH kreiraju monstruma kakvog nikad ne bi kreirali u svojim državama", naglasio je Duraković.

Podsjetimo, potpisnici Proglasa su upozorili da je "ovo posljednja šansa da spriječimo usvajanje novog Izbornog zakona u skladu s voljom i interesima Dragana Čovića, a protiv postojećeg Ustava BiH".

"Pozivamo sve građane koji poštuju postojeći Ustav Bosne i Hercegovine i Izborni zakon koji je zasnovan na ovom Ustavu na BOJKOT IZBORA koji bi se eventualno održavali prema novom izbornom zakonu o kojem pregovaraju nelegalni i nelegitimni pregovarači, Bakir Izetbegović i Dragan Čović i njihovi politički saveznici!

Ne smijemo dozvoliti održavanje izbora prema zakonu o kojem ova, ni od koga ovlaštena, oligarhija pregovara mimo Ustava Bosne i Hercegovine i nasuprot volji većine građana Bosne i Hercegovine! Izbori u oktobru 2022. godine mogu biti održani jedino prema postojećem Izbornom zakonu, koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine!", navodi se u Proglasu, koji je inicirao prof. dr. Zlatko Hadžidedić.

Ukoliko, dodali su, Čovićev Izborni zakon prođe, a građanske snage na ovaj način ne pruže otpor, formiranje tzv. trećeg entiteta je izvjesno, a sa njim postaje izvjestan i konačni raspad Bosne i Hercegovine", istaknuto je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije