Akademik Duraković: Čovićeve izmjene Izbornog zakona vode u razgradnju BiH

3
F. V.
Akademik Duraković: Čovićeve izmjene Izbornog zakona vode u razgradnju BiH
Foto: Arhiv / Esad Duraković

Akademik Esad Duraković podržao je Proglas kojeg su jučer uoči nastavka pregovora o izbornoj reformi uputili ratni ministar vanjskih poslova i premijer Republike Bosne i Hercegovine, a kasnije član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, ugledni bh. književnik i akademik Abdulah Sidran, ratni predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, politolog i ekspert za međunarodne odnose, prof. dr. Zlatko Hadžidedić, profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Senadin Lavić

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona danas se nastavljaju u Sarajevu.

"Izmjene Izbornog zakona onako kako to traži HDZ u vlasništvu Dragana Čovića su izrazito diskriminatorske, segregacijske. On vodi ka konačnoj razgradnji BiH i ekstremnom pojačavanju etničkih konflikta. Od toga zavisi budućnost BiH. Stoga je potrebno učiniti sve što je moguće - legalno i legitimno, nenasilno - da se to spriječi, a političke partije koje pristanu na promjenu Izbornog zakona moraju znati - i javnost treba na to upozoravati - da preuzimaju povijesnu odgovornost i da će biti zapamćene u sadašnjosti i u povijesti kao partije koje su u sudbinskom trenutku izdale državnost BiH", kazao je akademik Duraković za portal Radiosarajevo.ba.

Suljagić reagovao na izjavu izraelskog ambasadora u Srbiji: Ovo je opasan korak unazad

Suljagić reagovao na izjavu izraelskog ambasadora u Srbiji: Ovo je opasan korak unazad

Duraković, također, dodaje da se "ne smije ni po koju cijenu popustiti pritiscima međunarodnih birokrata na Čovićeve zahtjeve".
 
"Jer, iskustva s tim birokratama svjedoče da u BiH kreiraju monstruma kakvog nikad ne bi kreirali u svojim državama", naglasio je Duraković.

Podsjetimo, potpisnici Proglasa su upozorili da je "ovo posljednja šansa da spriječimo usvajanje novog Izbornog zakona u skladu s voljom i interesima Dragana Čovića, a protiv postojećeg Ustava BiH".

"Pozivamo sve građane koji poštuju postojeći Ustav Bosne i Hercegovine i Izborni zakon koji je zasnovan na ovom Ustavu na BOJKOT IZBORA koji bi se eventualno održavali prema novom izbornom zakonu o kojem pregovaraju nelegalni i nelegitimni pregovarači, Bakir Izetbegović i Dragan Čović i njihovi politički saveznici!

Ne smijemo dozvoliti održavanje izbora prema zakonu o kojem ova, ni od koga ovlaštena, oligarhija pregovara mimo Ustava Bosne i Hercegovine i nasuprot volji većine građana Bosne i Hercegovine! Izbori u oktobru 2022. godine mogu biti održani jedino prema postojećem Izbornom zakonu, koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine!", navodi se u Proglasu, koji je inicirao prof. dr. Zlatko Hadžidedić.

Ukoliko, dodali su, Čovićev Izborni zakon prođe, a građanske snage na ovaj način ne pruže otpor, formiranje tzv. trećeg entiteta je izvjesno, a sa njim postaje izvjestan i konačni raspad Bosne i Hercegovine", istaknuto je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije