Denis Bećirović u prvoj službenoj posjeti Memorijalom centru Srebrenica: Odao počast žrtvama

5
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović u prvoj službenoj posjeti Memorijalom centru Srebrenica: Odao počast žrtvama
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Bećirović u Srebrenici

Dr. Denis Bećirović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda danas je boravio u prvoj službenoj posjeti Memorijalnom centru Srebrenica.

Nakon polaganja cvijeća na spomen kamen na mezarju Memorijalnog centra, učenja Fatihe i odavanja počasti ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici, dr. Bećirović je održao sastanak sa direktorom službe Centra, dr. Emirom Suljagićem, a zatim razgovarao i sa predstavnicama udruženja iz Srebrenice i Bratunca.

U pratnji direktora dr.Suljagića i kustosa Azira Osmanovića obišao je i stalnu postavku 'Koracima onih koji (ni)su prešli', posvećenu žrtvama genocida ubijenih na trasi Marša smrti u julu 1995. godine.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

I 27 godina nakon genocida pronalaze predmete ubijenih, Suljagić: "Sve ćemo naći, to je dug Bosni"

I 27 godina nakon genocida pronalaze predmete ubijenih, Suljagić: "Sve ćemo naći, to je dug Bosni"

"Nisam imao nikakvu dilemu da moja prva posjeta u državi Bosni i Hercegovini bude upravo Memorijalnom centru u Potočarima. Osjećam prije svega dužnost da se kao građanin, a sada i kao član Predsjedništva BiH poklonim žrtvama genocida", izjavio je član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

U otvorenom razgovoru sa Majkama Srebrenice, član Predsjedništva BiH saslušao je probleme s kojima se suočavaju u sredinama u kojima žive. Majke Srebrenice su mu zahvalile upravo na dosadašnjem angažmanu, kao i na potezu da prvu svoju posjetu unutar Bosne i Hercegovine realizira u Srebrenici. Za člana Predsjedništva BiH imale su osnovnu poruku: Hoćemo pravdu i istinu!

Bećirović je poručio tokom susreta sa Majkama Srebrenice kako niko nema moralno ni bilo kakvo drugo pravo da negira istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima, te da s njim kao članom Predsjedništva BiH oko toga neće biti nikakve rasprave. Presude međunarodnih i domaćih sudova se moraju poštovati.

Zumra Ahmetović: Kako sam preživjela "put smrti"

Zumra Ahmetović: Kako sam preživjela "put smrti"

 Tokom susreta sa dr. Emirom Suljagićem, član Predsjedništva BiH izjavio je da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima s kojima raspolaže. Ukazao je na veliki značaj Memorijalnog centra za državu Bosnu i Hercegovinu, naglasivši da ovu njegovu ulogu moraju prepoznati i drugi nivoi vlasti. Zahvalio je direktoru Memorijalnog centra na rezultatima koje je postigao u razvoju i afirmiranju ove institucije.

Dr. Emir Suljagić razgovarao je otvoreno s članom Predsjedništva BiH o određenim problemima s kojima se suočava Memorijalni centar, kao i o započetim projektima i potrebama ovog centra, naglasivši da je u narednom periodu potrebna još kvalitetnija saradnja sa organima vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije