Denis Bećirović izabrao savjetnike: Ovo su članovi kabineta člana Predsjedništva BiH

8
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović izabrao savjetnike: Ovo su članovi kabineta člana Predsjedništva BiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović je izabrao savjetnike za svoj kabinet.

Savjetnik za vanjsku politiku je ugledni diplomata dr. sci Nerkez Arifhodžić.  

Arifhodžić je kao karijerni diplomata za vrijeme SFRJ bio na poslovima u Beogradu,  Briselu, Strazburu i Tunisu, pored ostalog na dužnostima generalnog konzula, savjetnika  ministra i ambasadora SFRJ. U diplomatiji Republike Bosne i Hercegovine od 21.5.1992.  bio je na dužnosti predstavnika Vlade RBiH, a zatim ambasadora u Tunisu, Alžiru,  Maroku, Državi Palestini i predstavnika RBiH u Vijeću Evrope.  

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Prvi intervju Bećirovića otkako je u Predsjedništvu: Šta je rekao o imenovanju ambasadora, Schmidtu

Prvi intervju Bećirovića otkako je u Predsjedništvu: Šta je rekao o imenovanju ambasadora, Schmidtu

Od 2001 bio je na dužnostima ambasadora BiH u Turskoj, Azerbejdžanu, Gruziji, Italiji,  Malti, San Marinu i stalnog predstavnika BiH u FAO, IFAD i WFP, te savjetnika člana  Predsjedništva BiH. 

Savjetnik za ustavno-pravna pitanja je bivši dugogodišnji sudija dr. sci Šahbaz  Džihanović. 

Džihanović je za vrijeme SFRJ, između ostalog,obnašao niz dužnosti u u sudskoj,  zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SR Bosne i Hercegovine. Bio je generalni konzul BiH u  Minhenu (1992.-1997.), zamjenik Federalnog ministra pravde (1998. do 2002.), i  Potpredsjednik Federacije BiH (2002. do 2006.), direktor Centra za edukaciju sudija i  tužilaca Federacije BiH (2007. do 2011.), zatim sudija Suda Bosne i Hercegovine (2011. do 2015.) i sudija Ustavnog suda Federacije BiH (maj 2015. do juni .2019.). 

Savjetnik za sigurnosna pitanja je dr. Alija Kožljak, ekspert iz oblasti odbrane, oružanih  snaga i NATO integracija.  

Konstruktivan radni sastanak: O čemu su razgovarali Bisera Turković i Denis Bećirović?

Konstruktivan radni sastanak: O čemu su razgovarali Bisera Turković i Denis Bećirović?

Kožljak je svojoj karijeri obavljao dužnost Oficira za vezu u štabu NATO SFOR-a  Sarajevo, zatim brojne dužnosti u Zajedničkom štabu OSBiH i Ministarstvu odbrane BiH,  kao i Šefa vojnog dijel Misije BiH pri NATO-u u Briselu. 

Doktor je političkih nauka, a bio je angažiran i na brojnim visoko-školskim ustanovama  kao univerzitetski profesor u oblasti međunarodnih odnosa i sigurnosti. Postdiplomske  studije završio je na „King's College“ u Londonu, a magistrirao je međunarodne odnose,  kao i SUSI akademski program na Univerzitetu Florida, Gainesville - SAD.

Savjetnik za ekonomska pitanja je Mirza Kršo, vanredni profesor na Katedri za finansije  na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i konsultant pri Ekonomskom  institutu Sarajevo (EIS). 

Jedan je od osnivača BiH odjeljka International Fiscal Association (IFA). Sa MIT Centrom  EFSA učestvovao je pripremi i izradi serije izvještaja o konkurentnosti BiH i regiona  Jugoistočne Evrope (2008.-2014).  

Poruke Denisa Bećirovića u Predsjedništvu: "Neka vječno živi naša majka, Bosna i Hercegovina"

Poruke Denisa Bećirovića u Predsjedništvu: "Neka vječno živi naša majka, Bosna i Hercegovina"

Učestvovao je u nizu domaćih i međunarodnih projekata, te u radu upravljačkih struktura  u javnom u privatnom sektoru. 

Savjetnik za informisanje je Amil Dučić, dugodišnji novinar i urednik u  bosanskohercegovačkim medijima. 

Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od 2005.  do 2022. godine radio je kao novinar unutrašnjopolitičkih rubrika u dnevnim novinama  "Oslobođenje" i "Dnevni avaz", zatim kao urednik na web portalima Radiosarajevo.ba i Klix, te kao istraživački novinar na portalu Fokus. 

Bio je učesnik Fellowship programa Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini,  odnosno stručnog usavršavanja u Londonu.  

Učestvovao je i u studijskom programu State Departmenta kojeg je implementirala  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Riječ je o edukaciji o  vanjskoj politici SAD-a, američkom federalnom sistemu, te o mehanizmima donošenja  odluka Američke vlade

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije