Denis Bećirović sa ambasadoricom Afričke unije o podršci i osudi genocida u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović sa ambasadoricom Afričke unije o podršci i osudi genocida u Srebrenici
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Denis Bećirović i Fatima Kyari Mohammed

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadoricom Fatimom Kyari Mohammed, šeficom misije Afričke unije u Ujedinjenim nacijama (UN) u New Yorku. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u dr. Zlatko Lagumdžija.

Tokom razgovora naglašeno je da je Afrička unija najveća kontinentalna organizacija na svijetu, koja okuplja 55 suverenih država članica UN-a, od kojih mnoge razvijaju prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom.

Dr. Bećirović se zahvalio na podršci brojnih država Afrike, te je podsjetio da je Bosna i Hercegovina dobila značajnu podršku od afričkih zemalja tokom agresije 1992-1995, u kojoj je počinjen i genocid u Srebrenici 1995. godine.

Naručio sladoled u Dubrovniku pa zamalo pao u nesvijest kada je vidio račun

Naručio sladoled u Dubrovniku pa zamalo pao u nesvijest kada je vidio račun

Izuzetno cijenimo prijateljske odnose i želimo da njegujemo prijateljstvo s afričkim zemljama. Na samitu Organizacije afričkog jedinstva (OAU) u Kamerunu 1996. godine, Bosni i Hercegovini je dodijeljen status gosta i naša država je nastavila jačati odnose s brojnim zemljama Afričke unije, istakao je dr. Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović podsjetio je ne činjenicu da je Generalna skupština UN-a već usvojila rezolucije o sjećanju na genocid, potičući demokratski svijet da obilježava holokaust, genocid u Ruandi i genocid općenito, tako da će usvajanje rezolucije o Srebrenici pojačati odlučnost čovječanstva da osudi genocid, educira ljude o njemu, te da prevenira nove genocide.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije