Denis Bećirović poručio ambasadoru Hrvatske: 'Odnosi se moraju zasnivati na međusobnom poštovanju'

8
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović poručio ambasadoru Hrvatske: 'Odnosi se moraju zasnivati na međusobnom poštovanju'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao s ambasadorom Republike Hrvatske Ivanom Sabolićem

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i ambasador Republike Hrvatske mr. Ivan Sabolić konstatovali su da se institucionalna saradnja ostvaruje u različitim oblastima između dvije države. Član PBiH Bećirović je poručio da se odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moraju zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju i suverenoj jednakosti, te je naglasio da Bosna i Hercegovina želi jačati ekonomske veze dvije države.

Ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić izjavio je da je Hrvatska zainteresovana za evropski put Bosne i Hercegovine i da se premijer Andrej Plenković zalagao za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Edin Subašić: Bećirevićev NATO put – i mirna Bosna!

Edin Subašić: Bećirevićev NATO put – i mirna Bosna!

Tokom razgovora istaknuto je da se Hrvatska nalazi u samom vrhu ključnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine po vrijednostima ostvarene razmjene u oba smjera. Bilateralna razmjena je značajno izbalansirana, te je posljednjih godina trgovinski deficit minimalan u odnosu na druge trgovinske partnere.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja izgradnja IAP-Jonsko-jadranskog gasovoda, i njegovog prolaska preko teritorije naše zemlje, čime bi se ne samo osiguralo alternativno snabdijevanje, već i opskrba ovim energentom značajnog dijela Bosne i Hercegovine, kao i značajna sredstava od naplate tranzita gasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije