Denis Bećirović: 'Nadamo se da će BiH postati 33. članica NATO-a'

7
FENA
Denis Bećirović: 'Nadamo se da će BiH postati 33. članica NATO-a'
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Denis Bećirović posjetio Litvaniju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji se nalazi u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Litvaniji od uspostave diplomatskih odnosa dvije države, nakon razgovara s predsjednikom Republike Litvanije Gitanasom Nausėdom, na pres-konferenciji je zavalio na srdačnom i prijateljskom dočeku.

Naglasio je da je predsjednik Litvanije veliki i dokazani prijatelj BiH i da je jedan od najpoštovanijih lidera u Evropi.

"Danas smo imali veoma otvoren i sadržajan razgovor. Zajednički smo kosntatovali da nema otvorenih pitanja između naših država kao i da imamo dobar okvir za dalje produbljivanje naše saradnje. Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim posebno iskazati poštovanje Republici Litvaniji na kontinuiranoj podršci BiH. Posebno smo zahvalni na podršci BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Republika Litvanija i BiH pripadaju demokratskom i slobodnom svijetu. Republika Litvanija je članica NATO-a i EU, BiH je pred vratima i NATO saveza i EU. Članstvo u NATO-u i EU su strateški i politički ciljevi moje države i oni su jednoglasno definirani u državnim organima BiH. Za moju državu je važna kontinuirana podrška Republike Litvanije procesu evropskih i evroatlantskih integracija" kazao je Baćirović.

Denis Bećirović: 'Nadamo se da će BiH postati 33. članica NATO-a'

Denis Bećirović: 'Nadamo se da će BiH postati 33. članica NATO-a'

Smatra da je sjever Evrope puno sigurniji nakon što su Finska i Švedska postale članice NATO-a, te da je zapadni Balkan slaba tačka ukupne sigurnosne arhitekture.

"Zato je važno da BiH što prije postane članica NATO saveza. Mi smo država aspirant i nadamo se da će BiH postati 33. članica NATO-a. To bi značilo sigurni jugoistok Evrope i sigurniju Evropu", kazao je Bećirović

Predsjedavaći Predsjedništva BiH zahvalio je predsjedniku Litvanije na podršci prilikom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Za nas je veoma važno da je Republika Litvanija u Generalnoj skupštini UN-a glasala za rezoluciju o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, počinjenog 1995. godine. Glasanjem o ovoj rezoluciji očuvan je kredibiltet UN-a, jer su najviši sudovi UN presudili da je počinjen genocid u Srebrenici. Glasenje za rezoluciju upućena je planetarna poruka obespravljenim ljudima da ima nade za pravdu i istinu", kazao je Bećirović.

Podsjetio je da je Parlement Repubiike Litvanije usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici prije 14 godina, 2010. Zbog toga BiH iskazuje veliki poštovanje prema prijateljskoj Litvaniji.

Naglasio je da u narednom periodu dvije države žele produbiti saradnju, jačati ekonomsku i političku saradnju, intenzivirati saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti, razvijati aradnju u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i sporta, turizma, kao i u drugim oblastima.

Na kraju je podsjetio da ovo je prva posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Litvaniji od uspostavljanja diplomatskih odnosa, te da se nada da će ova posjeta i današnji i razgovori dodatno doprinijeti jačanju saradnje.

"Uvjeren sam da najbolji dani saradnje i prijeteljstva BiH i Litvanije tek dolaze", kazao je na kraju Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije