Denis Bećirović u posjeti Finskoj: "Brojne mogućnosti za unapređenje odnosa dviju zemalja"

0
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović u posjeti Finskoj: "Brojne mogućnosti za unapređenje odnosa dviju zemalja"
Foto: Facebook / Denis Bećirović i Alexander Stubb

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Finske Alexanderom Stubbom, u okviru radne posjete Republici Finskoj.

Riječ je o prvoj radnoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Republici Finskoj od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Finske 1995. godine.

Tokom sadržajnog razgovora u Helsinkiju, konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Finske dobri i prijateljski, ali da ima prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije. Također, sagovornici su istakli važnost posjeta na najvišem nivou i u tom kontekstu važnost prve posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića Republici Finskoj.

I Dodik se uključio u raspravu o Severini, pa udario na Konakovića: "Neka pjevaju jedno drugom"

I Dodik se uključio u raspravu o Severini, pa udario na Konakovića: "Neka pjevaju jedno drugom"

Dr. Bećirović se zahvalio predsjedniku Stubbu na principijelnoj podršci koju Finska pruža Bosni i Hercegovini u procesu europskih i euroatlantskih integracija. On je naglasio da je veoma značajna kontinuirana podrška Finske u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a što je dokazano i prilikom dobijanja kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s EU.

Također, dr. Bećirović se zahvalio na podršci Republike Finske prilikom usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. u Generalnoj skupštini UN-a. Finska je bila jedan od kosponzora Rezolucije o Srebrenici.

Bećirović u prvoj posjeti Finskoj od uspostave diplomatskih odnosa s tom zemljom

Bećirović u prvoj posjeti Finskoj od uspostave diplomatskih odnosa s tom zemljom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović upoznao je predsjednika Stubba o aktuelnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Dr. Bećirović je još jednom čestitao Republici Finskoj ulazak u punopravno članstvo NATO-a, te dodao da je prijem Finske u NATO u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu doprinio jačanju sigurnosti i stabilnosti na Sjeveru Evrope. On je rekao da Bosna i Hercegovina ne odustaje od strateškog cilja da postane punopravna članica NATO-a i da će nastaviti graditi čvrste odnose s partnerskim zemljama, uključujući i Finsku. Ulazak Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a garantirao bi dugoročni mir na Zapadnom Balkanu i prestanak opasnosti od velikodržavnih ideologija i politika.

Denis Bećirović i Alexander Stubb

Predsjednik Republike Finske Alexander Stubb rekao je da će njegova zemlja i dalje podržavati europsku i euroatlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Također, naglasio je da će Finska nastaviti s čvrstom podrškom razvoju nezavisne, suverene i multietničke Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović izrazio je zahvalnost Republici Finskoj na izuzetnoj podršci u procesu unapređenja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji u proteklom periodu.

Bećirović je u nastavku dana razgovarao i s predsjednikom Parlamenta Republike Finske Jussijem Halla-ahoom.

Tokom razgovora naglašeno je da je unapređenje odnosa dviju država između ostalog moguće osnažiti učestalijom razmjenom posjeta na visokom i najvišem nivou. Također, istaknuta je važnost parlamentarne diplomatije i jačanja saradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou. Sagovornici su konstatirali da postoje brojne mogućnosti za unapređenje odnosa posebno u oblasti obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, vanjskotrgovinske razmjene i stranih direktnih ulaganja.

Jussi Halla-aho

Predsjedavajući Bećirović izrazio je zahvalnost Finskoj koja je u proteklom periodu imala aktivnu ulogu u unapređenju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Bećirović je istakao važnost europskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine u kontekstu osiguranja stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Evrope, kao i cijelog kontinenta. Između ostalog, ukazao je na važnost prijema Finske u članstvo NATO-a u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu.

Predsjednik Parlamenta Republike Finske Jussi Halla-aho istakao je da će Finska nastaviti podršku Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU i NATO-u. Naglasio je da je ta podrška veoma važna u cilju osiguranja stabilnosti i sigurnosti u Europi s obzirom i na negativne uticaje Rusije u regiji jugoistočne Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije