Demokratska fronta: Nismo u prirodnoj koaliciji sa SDA, ali su SDP i NS opozicija BiH

Radiosarajevo.ba
Demokratska fronta: Nismo u prirodnoj koaliciji sa SDA, ali su SDP i NS opozicija BiH
Foto: Arhiv / Demokratska fronta

"U Bosni i Hercegovini se dešavaju stvari o kojima je teško govoriti, ali je nemoguće ćutati (citat Edmunda Burkea), prvenstveno zbog neobjašnjive potrebe lidera Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Naše stranke da Demokratsku frontu optuže za izdaju ljevice pri tome ne shvatajući da je ostanak u opoziciji u stvari opoziciono djelovanje protiv BiH", stava je Dževad Adžem, član Predsjedništva Demokratske fronte.

On smatra da bi SDP i NS trebale građanima BiH predstaviti ljevicu u pravom smislu te riječi ako uopće razumiju globalni politički kontekst čiji je nus proizvod globalizacija i kakva je u stvari pozicija ljevice ako je postavimo u geopolitički kontekst.

"Odgovorno tvrdim da je današnja ljevica u BiH prevaziđena i da je djelovanje ljevice u BiH zastarjelo prvenstveno zbog kontinuiranog nastojanja da se i radnopravni odnosi, kultura i sadašnje društvo znanja i informacionih tehnologija vrati u predindustrijski period. Život se odvija ovdje i sada, i umjesto izgradnje inkluzivnog društva background nastup ljevice je obogaćen folklornom ikonografijom vremena koje je prevaziđeno. Geopolitika nije ništa drugo do spoj politike i geografije i geopolitika ne tangira male zemlje koje intenzivno gube svoj suverenitet jer suverenitet je u direktnoj vezi s vojnom moći kojom država raspolaže ili pak ekonomskom moći u smislu značajnije uloge u svjetskoj ekonomiji. U svom razmišljanju koristim pojam geopolitika samo zbog toga što dogovori velikih sila imaju utjecaj na prekrajanje ili očuvanje međunarodno priznatih granica malih zemalja, a takav je prostor Zapadnog Balkana, i samim tim i BiH", mišljenja je on.

Ističe i to da je ostati u opoziciji državi BiH u vremenu u kojem slijedi definitivno rješavanje pitanja nezavisnosti Kosova, u vremenu kada Čović i Dodik nastavljaju udruženim političkim poduhvatom stvoriti preduslove za disoluciju BiH i ostvariti ciljeve zbog kojih je i izvršena agresija na BiH, takav politički diletantizam i nerazumijevanje politike kao sredstva za ostvarivanje cilja je naprosto nedopustiv.

Narativi o tome da je Demokratska fronta ulaskom u vlast na državnom nivou izdala građane BiH, nastavlja Adžem, spada u kategoriju političke nekorektnosti, jer sama tvrdnja o izdaji morala bi biti potkrijepljena tezama kojima se to dokazuje i potvrđuje.

"Shodno tome i samo upućivanje ANP-a u Brisel i njegovo prihvatanje moralo bi se tretirati kao izdaja ideje o pristupanju BiH NATO savezu. Uspostavljanje DKP mreže koja će predstavljati državu BiH umjesto dosadašnje koja je zagovarala podjelu, i to bi SDP i NS trebali okarakterizirati kao izdaju interesa BiH. Uspostava novog saziva CIK-a koji će omogućiti implementaciju demokratske volje građana na izborima umjesto prethodnog saziva koji je bio opterećen utjecajem gospode Čovića i Dodika i to bi se trebalo nazvati izdajom. Nepristanak Demokratske fronte na izmjenu Ustava BiH koju ultimativno zahtjeva HDZ kako bi se produbila diskriminacija, a time spriječile implementacije presuda Suda u Strazburu koje se odnose na prava svih da biraju i budu birani, i to bi se trebalo svesti pod termin izdajničke politike DF-a", istakao je član Predsjedništva DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije