FUCZ / Deminirano područje kod Busovače: Igra kod minskog polja sada je ružno sjećanje

19. 12. 2019. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) - “Busovača B” tehničkim izviđanjem očistio je 18.792 m2 sumnjive površine na lokaciji Gornja Rovna – Donja Rovna, sedam kilometara zapadno od Busovače.

Od ukupne površine predmetnog zadatka manuelnom metodom tehničkog izviđanja deminirano je 18 192 m2, a čišćenjem oko pronađenih mina manuelnom metodom deminirano je 600 m2.
Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađeno je šest komada NUS-a i osam mina.

Predmetna lokacija Gornja Rovna – Donja Rovna nalazi se u naselju Gornja Rovna, u čijoj blizini su stambeni objekti u kojima živi lokalno stanovništvo, kao i lokalni putevi koji se intenzivno koriste za prilaz naselju.

Otklanjanjem ove minske opasnosti omogućeno je sigurno kretanje lokalnog stanovništva i korištenje predmetne lokacije za snabdijevanje ogrevnim drvetom a obzirom da u naseljenim kućama žive i djeca, čišćenjem ove lokacije obezbijeđeno im je bezbrižnije djetinjstvo bez straha da će se u igri naći u minskom polju. Fotografija dvogodišnjeg Muhameda Muhića kako se igra pored minskog polja ispod znaka minske opasnosti i čija je porodična kuća najbliža deminiranoj površini, sada je samo ružno sjećanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA