Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika, zemlja čista za sedam godina

Faruk Zametica
Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika, zemlja čista za sedam godina
Foto: Dženan Kriještorac / Mine

Hadžiće je u srijedu potresla vijest o nesreći u kojoj su dvije osobe stradale od mine. Na svu sreću nije bilo poginulih, ali su dva muškarca teško povrijeđena. Oni su u mjestu Kasetići na području općine Hadžići traktorom ušli u minsko polje i aktivirali "PROM-1".

Ranije ove godine jedan lovac je poginuo u šumskom području između Vozuće i Ribnice u općini Zavidovići nakon što je nagazio na minu PROM. Njegov kolega je uspio izaći na bezbjedno, a ranjen je u potkoljenicu.

U 2018. godini evidentirana su tri minska incidenta u Gračanici, Zavidovićima i Hadžićima, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a tri povrijeđene tokom lova i sječe šume u obilježenom minskom području, dok je u trećem incidentu nastradalo stado ovaca, također u obilježenom području.

Mine od završetka rata odnijele 614 života

U Bosni i Hercegovini je od 1996. godine do danas stradalo je 1760 osoba od kojih 614 smrtno. Od ovog broja 151 deminer (51 smrtno), i 250 djece, podaci su Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC).

Od završetka rata prošle su 23 godine, a Bosna i Hercegovina još uvijek nije očišćena od mina. Do sada je pronađeno i uništeno oko 73.000 mina i 57.000 NUS-a. Vjeruje se kako ima još uvijek isto toliko mina (75.000 - 80.000) na oko 1053 kvadratna kilometra. Od toga je 64 posto šuma i 36 posto poljoprivrednih površina, kažu iz Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC).

Problem sa minama u Bosni i Hercegovini je prisutan u 129 opština ili gradova, odnosno ugroženo je 1.398 naseljenih mjesta. Dakle, kontaminiranost minama direktno utiče na bezbjednost oko 545.000 stanovnika ili 15 posto ukupnog stanovništva BiH.

Najugroženija područja su: Maglaj, Doboj, Zavidovići, Gornji Vakuf, Doboj, Teslić, Usora, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

Iz BHMAC-a za Radiosarajevo.ba kažu kako su sva područja za koja postoje saznanja o postojanju minske opasnosti propisno obilježena i svakodnevno se vrši obilazak i obnavljanje postavljenih znakova. Međutim vrlo često se dešava da se dolazi do novih saznanja o minskim područjima. Izviđački timovi BHMAC-a su u ovoj godini postavili 1844 znaka hitnog obilježavanja na 174 lokacije u BiH, dok je izviđanje izvršeno na 243 lokacije.

Zemlja slobodna od mina do 2025. godine

Tokom 2018. godine završena su 103 zadatka deminiranja, dok se u progresu trenutno nalazi 84. Završen je i jedan MSP projekat, dok ih je 13 u fazi realizacije. Pronađeno je i uništeno: 190 komada NUS-a, 224 komada PP mina i 13 komada PT mina.

U Bosni i Hercegovini postoji 26 organizacija za protivminsko djelovanje, gdje je angažovano 1.056 lica koja posjeduju akreditaciju za obavljanje poslova protivminskog djelovanja i ovlaštenje za rad (792 deminera i 264 lica koja su ovlaštena za obavljanje rukovodnih i nadzornih zadataka).

U aktivnosti protivminskog djelovanja uključeno je mnogo aktera i veoma je dobra saradanja sa nevladinim organizacijama, Oružanim snagama, civilnom zaštitom, crvenim krstom, državnim institucijama... Očekuje se unaprijeđenje i poboljšanje efikasnosti deminerskih kompanija, kako bi do 2025. godine oslobodili našu zemlju od mina.

Novi strateški plan koji predviđa zemlju bez mina do 2025. godine je u fazi usvajanja od strane Savjeta ministara BiH, i prema istom potrebno je ukupno izdvojiti 336 milona KM za ispunjenje zacrtanih strateških i operativnih ciljeva do 2025. godine.

U cilju ubrzanja procesa, BHMAC je razvio tehničku regulativu za uključenje koncepta "Land release" (vraćanje površine), koji podrazumijeva uvođenje ciljane i sistematske istrage u operacijama tehničkog izviđanja. Dosadašnji rezultati na realizovanim projektima u periodu 2014 - 2016. daju naslutiti da će primjena ovog koncepta znatno ubrzati i pojeftiniti proces vraćanja sumnjive opasne površine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije