Bosić: Slučaj člana Predsjedništva BiH četiri godine u ladicama Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Bosić: Slučaj člana Predsjedništva BiH  četiri godine u ladicama Tužilaštva BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Mladen Bosić

Pred delegatima Doma naroda Parlamenta BiH danas su i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu. Zastupnički dom ranije nije ranije primio k znanju ove informacije.

Tokom rasprave, delegat Mladen Bosić (SDS) kazao da je glavni problem BiH loš rad pravosuđa, pri čemu Tužilaštvo ima najveću odgovornost. Kako je kazao, začarani krug počinje od izbora, nastavlja se koruptivnimk radnjama izabranih zvaničnik. Rekao je da bi Tužilaštvo trebalo da presječe lance korupcije, ali da ova institucija zatvara oči. 

On je ustvrdio da postoje dokazi o neregulatnostima i za najviše državne zvaničnike, te iznio podatak da u ladicama Tužilštvu BiH više od četiri godine stoji predmet vezan za jednog člana Predjedništva BiH.

Od Gordane Tadić, glavne tužiteljice, zatražio je da kaže da li je informacija tačna. 

Kazao je i da će veliki broj lokalnih zvaničnika na narednim izborima biti neregularno  izabran.  

Sredoje Nović (SNSD) kazao je da očekuje od tužiteljice Tadić da li postoji dovoljan broj tužilaca te kakva je saradnja sa policijskim agencijama po pitanju prikupljanja dokumentacije. 

Zlatko Miletić (DF) kazao je da bi o pojedinim predmetima imao svašta da kaže, ali da neće govoriti ni o jednomm konkretno, da se to ne bi shvatilo kao pritisak na pravosuđe. 

Rekao je da je u Tužilaštvu BiH ima tužilaca, odnosno da ih je bilo u izvještajnom periodu o kojem se raspravlja, koji ne mogu da ispune normu. 

Od tužiteljice Tadić zatražio da se takvi počnu baviti poslom za koji su solidno plaćeni ili da se šansa da ljudima koji žele raditi. 

Glavna Tužiteljica Gordana Tadić, obraćajući se delegatima, kazala je da ove izvještaje već peti put prezentira izvještaje. 

Gordana Tadić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Gordana Tadić

Rekla je da ni sama nije zadovoljna stanjem u pravosuđu, ali da se ne smije sve svaljivati na Tužilaštvo BiH. 

"Ne vidim da je iko igdje spomenuo Sud BiH. Čak vidim da će sada dobiti i određene nagrade", kazala je Tadić. 

Osvrnuvši se na Bosićevo pitanje o navodnom stajanju predmeta u ladici, kazala je da to nije tačno i da su svi raspoređeni.Kazala je i da je zabrinjava to što on zna kod kojeg je tužioca određeni premet. Zamolila da joj se obrati pismeno "pa da se vidi da li je to sadašnji predjednik, bivši predjednik..."

Govoreći o visokoj korupciji, delegatima je poručila da mijenjaju zakone. Ustvrdila je da je Tužilaštvo u tom pogledu radi i na predmetima koji se odnosi na njihove vlastite redove, pa je podsjetila na slučaj bivšeg glavneg tužitelja. 

"Ne treba kupiti političke poene na račun Tužilaštva BiH"  

Odgovarajući na pitanje o normama, kazala je da to tako nije prosto i jednostavno, te da, ako su razlozi neopravdani, podnose rijave. 

U replici, Bosić je konstatirao da mu je tek sada jasno zašto je stanje takvo, obzirom da Tadić tvrdi da je sve uredu. 

"Priznanje da stvari ne valjaju je prvi uslov da krenemo naprijed", kazao je Bosić.

Ipak, rekao je da će Tadič napisati informacije koje ima, kako mu je i sugerirala. Konstatirao je da je "to bolje, nego da te informacije plasira putem medija".  

Na kraju, informacija o radu Tužilaštva za ove dvije godine primljena je k znanju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije