DF zatražio ostavke Novalića, Milićević i Drljače: Dugo se ponašaju kao odlazeći

M. R. S.
DF zatražio ostavke Novalića, Milićević i Drljače: Dugo se ponašaju kao odlazeći
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Klub poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je danas prijedlog zaključka da ovaj dom, na vanrednj sjednici, donese zaključak kojim se od  premijera FBiH Fadila Novalića, dopremijerke i ministrice finansija Jelke Milićević i dopremijera i ministra rada i socijalne politike Veska Drljače traži da podnesu ostavke.

Prijedlog je upućen, a potom je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prekinuta, i bit će nastavljena u pondejeljak.

U obrazloženju ovakvog prijedloga zastupnika DF-a navedeno je da Vlada Federacije BiH nije na potreban način odgovorila zahtjevima i izazovima koji su pred nju postavljeni u kriznom periodu koronavirusa, a što se ogleda u činjenici da je propustila izvršiti nadzor nad utroškom više od 23,5 miliona KM koji pripadaju građanima "te je na taj način posredno omogućila nezakonit utrošak istih". 

"Vlada nije pravovremeno poduzela sve neophodne mjere, a prije svega nabavku sredstava i opreme (testova i respiratora) čime je na indirektan način ugrozila zdravlje i živote građana, što je u javnosti izazvalo duboko nepovjerenje građana u kompetencije Vlade", navodi se u prijedlogu.

Alma Kratina, šef Kluba poslanika DF-a, je za Radiosarajevo.ba istakla da obrazloženje koje su dali može komotno biti i na 50 stranica kada je u pitanju loš rad Vlade, ministarstava, ali i premijera i dopremijera.

"Detaljno ćemo sve reći tokom rasprave, ali je činjenica da se radi o vrlo visokom iznosu neobrazloženih sredstava, da se Vlada već duže vrijeme ponaša kao odlazeća, da odbija amandmane, odbija da radi u službi građana. Puno je argumenata. A i mora biti i moralne odgovornosti", dodala je Kratina.

Iz DF-a u prijedlogu tako napominju da razlog više za ostavke proističe iz nedopustivih propusta i uznemiravanja javnosti kroz aferu "Respiratori", kroz aferu u vezi načina donošenja odluke i poništavanja iste o transferu nižim nivoima vlasti i fondovima, trakavicu oko prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica usljed pandemije, koji se još uvijek ne primjenjuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije