! / Privrednici ostaju bez pogodnosti: Delegati nisu podržali dopune Zakona o PDV-u

28. 05. 2020. u 13:10:00 Fena

Shares: 0

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu dali podršku zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Predstavnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA), kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Zvizdić je kazao da se dopuna tog zakona tiče pomjeranja roka za podnošenje prijave za uplatu PDV-a u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH i to donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

"Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana", kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je namjera ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Tokom rasprave zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) apelovao je na sve da usvoje taj prijedlog ističući da je Zvizdić obavljao odgovornu funkciju ranije te da raspolaže pravim podacima. Naglasio je da treba pomoći realnom sektoru koji 'hrani javni sektor', bez populizma i politikanstva.

Delegat Mladen Bosić (SDS) smatra da je Zvizdić želio prijedlogom tog zakona pomoći privredi, ali da je taj potez očekivao od Vijeća ministara, za koje kaže da ništa ne radi povodom epidemije virusa korona.

Denis Bećirović (SDP) kazao je da će podržati Zvizdićev prijedlog, jer smatra da je u korist radnika i privrednih subjekata.

S druge strane, Lidija Bradara (HDZ) smatra da prijedlogu tog zakona nedostaju finansijski, ekonomski i socijalni aspekti te da više liči na populizam, nego na ozbiljnu politiku.

"Mislim da ovo nije trenutak za donošenje ovog zakona i delegati iz HDZ-a neće ga podržati", rekla je Bradara.

Delegat Amir Fazlić (SDA) uime Kluba bošnjačkog naroda podržao je Zvizdićev prijedlog te pozvao delegate da ga usvoje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) smatra da je prilikom predlaganja tog zakona napravljeno više propusta, jer nije konsultovan ni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH te da ne postoji saglasnost ni relevantnih institucija RS

Prijedlog na kraju nije dobio dovoljno podršku u Domu naroda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA