Delegati dobili više od pola miliona KM za tri "krnje" i jednu sjednicu

M. R. S.
Delegati dobili više od pola miliona KM za tri "krnje" i jednu sjednicu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH i pet savjetnika su za prva tri mjeseca ove godine inkasirali 578.000 KM na ime plaća i naknada, podaci su Stručne službe ovog doma.

Za to vrijeme delegati su u parlamentarne klupe sjeli četiri puta, s tim da u martu nisu nikako.

Od ova četiri puta uspjeli su održati jednu sjednicu „u komadu“, i to onu na kojoj su usvojili samo dopune Poslovnika o radu. Jednu su sjednicu počeli i brzo prekinuli, a dva njihova zasijedanja bili su nastavci ranije započetih sjednica.

Ipak, za plaće, topli obrok, paušal, odvojeni život, smještaj, četiri vikenda „za odlazak kući“ dobili su više od pola miliona KM.

Profesionalnim delegatima je, prema objavljenim podacima, za tri mjeseca „rada“ iz budžeta isplaćeno 531.325 KM. Neprofesionalni su dobili 8.630 KM.

Najviše novca iz budžeta isplaćeno je za primanja delegata Mladena Lonića, oko 13.780 KM. Za delegata Nikicu Bosnića isplaćeno je 13.700 KM, po oko 13.400 dato je za Iliju Ilića i Tomislava Martonovića, koji je predsjedavajući Doma naroda, dok je Tomislav Mandić dobio oko 13.200 KM za tri mjeseca.

Pet savjetnika članova rukovodstva Doma naroda dobili su 38.040 KM.

Na ovih 578.000 KM treba dodati i „bijeli hljeb“ koji je isplaćen za 11 bivših delegata, u iznosu od 54.599 KM za tri mjeseca.

Ipak, očekuje se da će njihova primanja biti snižena s obzirom na situaciju s pandemijom novog soja koronavirusa, mjerama zabrane okupljanja i uštedama koje se moraju postići kako bi se pomoglo privredi, ali sjednica Administrativne komisije Doma naroda, koja odlučuje o primanjima, još nije zakazana.

Martinović: Dugačak je popis dužnosnika za koje ćemo predložiti smanjenje plaća

Nakon što je Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odlučila za oko 1.000 KM sniziti primanja poslanika, o sličnim mjerama će odlučivati i nadležna komisija Doma naroda. Datum zasijedanja Administrativne komisije Doma naroda još nije utvrđen, ali se očekuje vrlo brzo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije