Odluke / Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Omogućene online sjednice

07. 04. 2020. u 14:00:00 Anadolija

Shares: 20

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održana je u Domu mladih Centra Skenderija, a zastupnici su izglasali da se sjednice u vanrednim situacijama održavaju online. 

"Danas smo održali vanrednu sjednicu uz sve one mjere koje su nam sugerisane od strane Zavoda za javno zdravstvo. Imali smo jednu tačku dnevnog reda koja se odnosi na izmjenu Poslovnika o radu Zastupničkog doma u smislu da i u ovakvoj situaciji možemo zasjedati putem video konferencije ili na neki drugi način, bez da se fizički sastajemo. Omogućili smo ovim poslovnikom da radimo putem video konferencije i već sutra mi već možemo početi raditi", potvrdio je za AA predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirsad Zaimović.

Zastupnici su na današnjoj vanrednoj sjednici glasali o jednoj tački dnevnog reda koja se odnosi na izmjenu Poslovnika kako bi se omogućilo da se sjednice u vanrednim situacijama održavaju online.

Sjednici je, naglasio je Zaimović, prema dogovoru prisustvovalo 55 zastupnika, iako Zastupnički dom Parlamenta FBiH broji 98 članova. Odlučili su da prisustvuje samo većina, jer je veći rizik s većim brojem prisutnih s obzirom na situaciju u vezi širenja koronavirusa.

"Imamo već sjednicu koju smo zakazali za 25., imamo neki redovan dnevni red, ali sada je u fokusu ovo što se dešava sa pandemijom koronavirusa i zakon koji je ponudila Vlada, stigao je danas u Parlament, proslijeđen je zastupnicima i procijenit ćemo koliko treba vremena zastupnicima, klubovima i radnim tijelima da zakon izanaliziraju i pripreme amandmane kako bi zakazali sjednicu i usvojili ga", rekao je Zaimović.

S druge strane, pojasnio je, sam zakon neće puno značiti ukoliko se ne bude napravio rebalans budžeta.

"Mislim da će biti najracionalnije da mi u toku sljedeće sedmice na jednoj sjednici tretiramo i ovaj zakon i rebalans budžeta i kako bi zakon imao podlogu na osnovu koje će dati željene rezultate. Radi se o zakonu kojeg neki već zovu korona zakonom. Zakon o otklanjanju ili ublažavanju šteta nastalih djelovanjem koronavirusa. Radi se o tome da se kroz zakon želi pomoći privredi u onom dijelu privrede koja je pogođena", izjavio je Zaimović.

Ovim zakonom, poručio je, žele se sačuvati, koliko je moguće, i radna mjesta i privredni subjekti, dok ne prođe kriza.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA