Delegacija Turkiye održala sastanke u PS BiH: Skrenuli pažnju i uputili poruke

0
AA
Delegacija Turkiye održala sastanke u PS BiH: Skrenuli pažnju i uputili poruke
FOTO: AA / Delegacija Turkiye u PS BiH

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye.

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Safet Softić, zamjenici predsjedavajućeg Obren Petrović i Darijana Filipović, te članovi Komisije Dženan Đonlagić, Saša Magazinović i Edita Đapo sastali su se sa članovima Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye, koju je predvodio predsjedavajući Komisije Akif Cagatay Kilic.

Izražavajući dobrodošlicu gostima iz Velike narodne skupštine Republike Turkiye, članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH naglasili su da su odnosi između BiH i Republike Turkiye tradicionalno dobri i prijateljski, kazavši da se povezanost i bliskost naroda dvije zemlje očituju prilikom svakog susreta, navodi se u saopćenju iz PS BiH.

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH informirali su goste o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da je trenutna politička kriza u BiH, prije svega, uzrokovana blokadom rada zakonodavne i izvršne vlasti koja je uslijedila, kako je rečeno, nakon nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se kažnjava negiranje genocida, te oko pitanja reforme izbornog zakonodavstva, saopćeno je iz PS BiH.

Visoki gosti su tokom razgovora istaknuli da se prijateljska Turkiye zalaže za jedinstvo Bosne i Hercegovine, te podvukli snažnu podršku stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

"Gosti su posebno ukazali na važnost unapređenja parlamentarne saradnje BiH i Republike Turkiye, podsjećajući tom prilikom na ulogu zakonodavnih organa u svakodnevnom političkom životu, kao i sve veći značaj koji parlamentarna saradnja zauzima u ukupnim međunarodnim odnosima. S tim u vezi, ocijenili su kako postoji još otvorenog prostora za unapređenje saradnje parlamenata BiH i Turkiye te izrazili nadu da će se ona, jenjavanjem pandemije virusa korona, dodatno intenzivirati", saopćeno je iz PS BiH.

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove turskog Parlamenta prenio je domaćinima poseban pozdrav predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafe Sentopa, te uputio poziv da posjete Republiku Turkiye.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin.

Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PS BiH Amir Fazlić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš također su razgovarali sa članovima Komisije za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye, koji borave u višednevnoj radnoj i prijateljskoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Gosti iz Turkiye, koje je predvodio predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye Akif Cagatay Kilic, zahvalili su na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu, naglašavajući da BiH i Sarajevo imaju posebno mjesto među narodom Republike Turkiye.

"Članovi turskog Parlamenta naglasili su da njihova zemlja pruža punu podršku BiH i njenom državnom Parlamentu. Kazali su kako razumiju probleme u BiH i različite poglede na način rješavanja tih problema, ali i pozvali na dijalog i stvaranje uslova za puno funkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg zakonodavnog organa", navodi se u saopćenju sa sastanka.

Posebno ističući ulogu parlamenata i značaj parlamentarne diplomatije, parlamentarci iz Turkiye ocijenili su da BiH ima veoma važnu poziciju na geopolitičkoj karti Evrope i naglasili da stabilnost i mir u BiH predstavljaju temelj za stabilnost i mir regiona Zapadnog Balkana i cijelog evropskog kontinenta.

Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Amir Fazlić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš zahvalili su na podršci koju Republika Turkiye pruža BiH, te izrazili želju za unapređenje međuparlamentarne saradnje, kao i saradnje na planu ekonomije i investicionih ulaganja.

Bilo je riječi i o aktuelnoj situaciji u BiH, te pozitivnom pristupu i razumijevanju koje Republika Turkiye pokazuje prema svima u BiH.

Na sastanku su razmijenjene informacije i o aktuelnim globalnim izazovima, posebno ukrajinskoj krizi i mogućim posljedicama te krize.

Predstavnici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda sa zadovoljstvom su prihvatili poziv predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafe Sentopa da u što skorije vrijeme posjete Republiku Turkiye i njen Parlament.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije