Mještani Kovanića: Ključno pitanje ko je otete turske državljane dovezao iz Sarajeva

1
A. Sokolović
Mještani Kovanića: Ključno pitanje ko je otete turske državljane dovezao iz Sarajeva
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Selo Kovanići

Mještani sela Kovanići, u blizini Topčić Polja kod Zenice, šokirani su saznanjem da je njihov komšija Dževad Sadrija (37) iz Zenice više od pet dana u kući držao četiri državljanina Turske koji su bili u turističkoj posjeti.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila je ovo selo odmah nakon što se saznalo za dramatičnu akciju spašavanja državljana Turske.

Kovanići su i ranije bili pusto selo iza 16 sati, a ne sada nakon što se saznalo da je njihov komšija Sadrija napravio nešto što niko ne može zamisliti.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Ma niko i ne izlazi iz kuće pred akšam. Ovo je mirno mjesto, ljudi se bore za svoje živote, a ne da sada razmišljaju o Dževadu i njegovim potezima. Napravio je glupost", kazao nam je jedan od mještana Kovanića koji nije htio pred kamere.

Dok s njim pričamo prilaze nam drugi mještani. Novinari i kamere su svima zanimljivi.

Selo Kovanići - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Selo Kovanići

"Pazite, svi pričaju o Dževadu i tim otetim turskim državljanima. No, ključno pitanje je - ko je četiri turska državljanina dovezao iz Sarajeva u Topčić Polje. To policija iz MUP- a ZDK i MUP- KS trebaju informirati javnost", priča nam jedan mještanin.

I zaista, pripadnici MUP-a ZDK tragaju za još jednom osobom. To su nam i potvrdili iz Operativnog centra MUP-a ZDK u 17 sati.

"Naši pripadnici i dalje tragaju za još jednim osobom. On još nije uhapšen, a operativne akcije su u toku", kazali su iz MUP-a ZDK za naš portal.

Nešto ranije iz MUP-a ZDK su se oglasili saopćenjem.

"Dana 17.02.2022. godine, u 16,10 sati, putem telefona u dežurnu službu Policijske stanice Nemila se obratilo lice Z.S., iz Kovanića, Grad Zenica, i tom prilikom prijavilo da su pred kuću vlasništvo istog, došle tri nepoznate muške osobe, vidno preplašene i sa povredama, te da su tražile pomoć. Odmah nakon zaprimljene prijave, na navedenu lokaciju je upućena policijska patrola koja je na licu mjesta zatekla lica: A.B., rođen 1994. godine, K.S., rođen 2001. godine, M.E., rođen 1998. godine i O.H., rođen 1993. godine, sva lica državljani Republike Turske", naveli su u saopćenju.

Kako smo uspjeli saznati, Dževad Sadrija je turske državljane samo držao u kući.

"On nema ni biciklo, a kamoli da je on mogao dovesti turske državljane iz Sarajeva. Nema šansi", dodaje naš sagovornik.

On nam je otkrio da je kuća u kojoj su držani turski državljani odvojena od sela nekih 700 metara.

"To je napuštena kuća. U tom dijelu sela prije rata su živjeli srpski stanovnici. Rijetko je ko i zalazio u taj dio sela, zbog toga je i izabrao kuću na osami", dodaje mještanin Kovanića za portal Radoosarajevo.ba.

U vrijeme naše posjete na ulici nije bilo ni pripadnika MUP-a ZDK koji su jučer izveli akciju.

"Bilo ih je mnogo jučer i jutros. Svi su se povukli, jer Dževad, osim te jedne osobe za kojom se traga, nije imao mnogo saučesnika", dodaje on.

Zanimljivo je bilo da smo u selu koje broji nekih 100-tinjak stanovnika, mnogi od njih nisu ni poznavali Dževada, a nisu ni znali za akciju policije.

"Nešto sam jutros pročitao na Facebooku, a da se pričalo o Dževadu, zaista nije. Iznenađenje za mnoge", kazao nam je drugi mještanin Kovanića.

Topčić Polje nastavlja živjeti mirnim životom. Dobrosusjedskih odnosi su najvažniji. O Dževadu Sadriji sutra više neće niko ni pričati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije