MUP otkrio prve detalje: Turski državljani oteti u Sarajevu i odvedeni kod Zenice

1
Radiosarajevo.ba
MUP otkrio prve detalje: Turski državljani oteti u Sarajevu i odvedeni kod Zenice
Foto: N1/Radiosarajevo.ba / Horor u kući kod Zenice

Nakon informacije da su danas kod Zenice, spašena četiri turska državljanina, koji su bili zatočeni u mjestu Kovanići, stiglo je i prvo saopćenje Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK.

Njihovu informaciju objavljujemo u cijelosti:

"Dana 17. februara 2022. godine, u 16,10 sati, putem telefona u dežurnu službu Policijske stanice Nemila se obratilo lice Z.S., iz Kovanića, Grad Zenica, i tom prilikom prijavilo da su pred kuću vlasništvo istog, došle tri nepoznate muške osobe, vidno preplašene i sa povredama, te da su tražile pomoć.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Odmah nakon zaprimljene prijave, na navedenu lokaciju je upućena policijska patrola koja je na licu mjesta zatekla lica: A.B., rođen 1994. godine, K.S., rođen 2001. godine, M.E., rođen 1998. godine i O.H., rođen 1993. godine, sva lica državljani Republike Turske.

Odmah su angažovane policijske patrole i timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona radi vršenja detaljne pretraga navedenog lokaliteta, kao i poduzimanja drugih mjera i radnji iz nadležnosti policije. Takođe je izvršen uviđaj od strane uviđajne ekipe Sektora kriminalističke policije.

Kroz obavljene razgovore, navedena lica su izjavila da su na područje Bosne i Hercegovine stigla vozilom iz Crne Gore, sa namjerom turističkog obilaska glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Po dolasku u Sarajevo, kako je prijavljeno, nad navedenim licima je od strane dvije muške osobe izvršeno razbojništvo nakon čega su, uz prijetnju vatrenim oružjem i upotrebu sile, vozilom prevezena na nepoznatu lokaciju, gdje su u jednoj kući bila protupravno zadržana sve do 17.02.2022. godine, kada su se oko 16,00 sati uspjela osloboditi i zatražiti pomoć od lica Z.S.

Zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela, Policijski službenici Policijske stanice Nemila su lišili slobode lice S.Dž., rođeno 1985. godine, iz Zenice, dok se za još jednim licem intenzivno traga.

Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja, lice S.Dž. će u toku dana biti predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo "Protupravno lišenje slobode" iz člana 179. Krivičnog zakona FBiH.

Sa ciljem prikupljanja informacija, te provjere navoda iz prijave, u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona se obavljaju razgovori sa stranim državljanima, kao i svim drugim licima koja raspolažu određenim informacijama ili se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa ovim događajem.

Poduzimajući aktivnosti na dokumentovanju ovog krivičnog djela, službenici Sektora kriminalističke policije postupaju u skladu sa nalozima i uputama dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona sa kojim se vrše stalne konsultacije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije