? / Detalji slučaja kod Zenice: Ispovijest žene kod koje su pobjegli turski državljani

18. 02. 2022. u 13:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dok je vješala veš, jučer oko 16 sati, mještanki Kovanića kod Zenice dotrčala su trojica mladića vičući "help, help", u prvi momenat je mislila da se radi o migrantima, no ispostavilo se da su to turski državljani koje je pod još nerazjašnjenim okolnostima njihov komšija S. Dž. iz Topčić Polja držao zatvorene.

Zenički mediji javili su da je riječ o Dževadu Sadriji, no ova informacija još nije zvanično potvrđena iz policije, iz koje je danas, ovim povodom, stiglo jako malo zvaničnih detalja.

"Same smo bile snaha koja je trudna i ja, pa sam ih uputila kod komšije koji je bio kući. Bili su uplašeni i prljavi, u čarapama, mislim da je samo jedan imao obuću", priča mještanka koja nije željela pred kamere N1 televizije.

Dodaje da je pozvala snahu koja poznaje engleski da prevede šta se dogodilo. Te da su tada shvatili da se radi o državljanima Turske.

"Bila su ih trojica, ali su stalno na prste pokazivali da su ih četvorica, te da se negdje gore nalazi", kaže ona, pokazujući na brdo iznad kuća u naselju Kovanići.

Ističe da su čuli da je i četvrti mladić uskoro pronađen na radilištu koje nalazi u blizini.

Ova mještanka Kovanića dodaje da su turski državljani odmah tražili da im se zove policija i, kako navodi, konzulat, te da su govorili da nemaju dokumente.

"Samo da ste vi vidjeli tu djecu, uplakanu, grlili su policajce kada su došli. Grle ih i plaču", kaže naša sagovornica.

Na koncu, dodaje da su im dali čarape i obuću. Žale, kažu u izjavi za N1 što im nisu dali i odjeću da se presvuku.

Ranije je objavljeno kako je nekoliko državljana Turske bilo zatočeno u mjestu Kovanići kod Topčić Polja

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je Aldina Ahmić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

"Provjeravamo navode prijave za državljane Turske. Policijski timovi su angažovani i provjeravaju prijavu, da li je tačna. Obavljeni su razgovori sa nekoliko osoba o ovom slučaju. Istraga je i dalje u toku, u ovom trenutku ne mogu reći više informacija", kazala je Ahmić za portal Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)