Knjiga dr. Fikreta Karčića objavljena u Turskoj

3
Radiosarajevo.ba
Knjiga dr. Fikreta Karčića objavljena u Turskoj
FOTO: Arhiv / Knjiga dr. Fikreta Karčića objavljena u Turskoj

Poznata turska izdavačka kuća "Pruva Yayınları" objavila je knjigu dr. Fikreta Karčića, uglednog profesora Komaparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu pod naslovom "Modernite Karşısında Bosna ve Boşnaklar: Geç Osmanlı ve Habsburg Dönemleri".

Ova publikacija predstavlja prijevod na turski jezik knjige "The Bosniaks and the Challenges of Modernity: Late Ottoman and Hapsburg Times" (Bošnjaci i izazovi modernosti - Kasni osmanlijski i Habsburški period) objavljena 1999. godine u izdanju Izdavačkog centra Islamske zajednice El-Kalem.

Prijevod na turski jezik uradila je Sevilay Unal.

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Objavljen snimak teške nesreće kod Srebrenika: Učestvovalo vozilo EUFOR-a

Ovo je ujedno treći prijevod ove knjige pored bosanske i arapske verzije koje su objavljene 2004. godine.

Ova publikacija predstavlja autentično istraživanje dr. Karčića, koja nudi opsežan prikaz reakcija Bošnjaka i posljedica koje je pojava modernosti prouzrokovala u Bosni i Hercegovini tokom kasnog osmanlijskog i Habsburškog perioda.

Dr. Fikret Karčić rođen je 1955. godine u u Višegradu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Gazi Husrev- begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985. odnosno 1989. godine.

Osim na matičnom pravnom fakultetu u Sarajevu, predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Mejdunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije