Delegacija BiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

Radiosarajevo.ba
Delegacija BiH na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije
Foto: Parlamentarna skupština BiH / Delegacija BiH na Skupštini IPU

Delegacija Bosne i Hercegovine prisustvuje 141. zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije koje se održava u Beogradu, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Delegaciju predvode zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - Nebojša Radmanović i Nikola Špirić.

Da li će Interparlamentarna unija suspendovati BiH: Nastavlja se brukanje

Kako je navedeno u saopštenju, Skupština Interparlamentarne unije je okupila dvije hiljade parlametraca iz 150 država svijeta. Na otvaranju zasjedanja obratili su se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, predsjednica Interparlamentarne unije i meksička senatorka Gabriela Cuevas Barron.

Putem video linka, parlamentarce je pozdravio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

Centralna tema na Skupštini je uloga i mehnaizam parlamenta u jačanju međunarodnog prava i regionalne saradnje. Tim povodom, obratit će se i Nebojša Radmanović.

Delegacija Bosne i Hercegovine, kako je saopšteno, imat će brojne bilateralne susrete sa drugim delegacijama.

Jučer, 13. oktobra pojavio se navod da Bosna i Hercegovina nije platila članstvo u Interparlamentarnoj uniji i da će zbog toga biti suspendovana.

Interparlamentarna unija je jedna od najstarijih međunarodnih organizacija na svijetu. Osnovana je 1889. godine. Sjedište joj je u Ženevi.

Za ciljeve ima jačanje nacionalnih parlamenata, promociju jednakosti polove, zaštitu i jačanje ljudskih prava, izgradnju mira, uspostavljanje dijaloga između nacionalnih parlamentata, osnaživanje položaja mladih, održivi razvoj i globalno upravljanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije