Igor Crnadak: BiH u Vijeću Europe neće imati svoje predstavnike

K. S.
Igor Crnadak: BiH u Vijeću Europe neće imati svoje predstavnike
Kenan Silajdžija / Igor Crnadak na konferenciji za medije

Vijeće Europe potvrdilo je da Bosne i Hercegovina neće imati svoje predstavnike, jer je propustila rok. Velika šteta nanesena je međunarodnom ugledu, kao i velika šteta u politici u vrijeme eurointegracija. To pokazuje da imamo problema kad su u pitanju obaveze prema institucijama Evropske unije, izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina neće učestvovati u važnom događaju, a to je izbor generalnog sekretara Vijeća Europe prvi put u posljednjih 10 godina.

"Imali smo velike napore 2015. godine kada smo predsjedavali Vijećem Europe. Sada je napravljen veliki propust, napravljen je veliki korak unazad. Jednostavno nisu tačne izjava da sadašnji saziv Vijeća ministara BiH trebao izabrati delegaciju u Vijeću Europe, jer je to nadležnost Parlamentarne skupština BiH", dodao je Crnadak, naglašavajući da će BiH učestvovati, ukoliko bude moguće, na Samitu ministara u Helsinkiju.

Crnadak se ogradio od izjave za Sigurnosnu-obavještajnu agenciju (SOA) Hrvatske i njene špijunske aktivnosti u BiH.

"Čuvao sam se od komentara vezanih za SOA. Predsjedništvo BiH je tražilo informacije, i nismo do sada reagirali oko toga. To je na Predsjedništvu BiH", podvukao je Crnadak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije