Hoće li BiH doživjeti još jednu sramotu na međunarodnoj sceni

Radiosarajevo.ba
Hoće li BiH doživjeti još jednu sramotu na međunarodnoj sceni

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je da je ponedjeljak, 24. juni, posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Iz ovog ministarstva dodaju da će BiH, ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Europe koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu.

„Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za europski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu“, istaknuto je u saopštenju.

U saopćenju se dodaje da, osim toga, Parlament BiH, koji je jedini nadležna za taj posao i za njega snosi punu odgovornost, zanemaruje interese naroda i u RS i u FBiH, jer izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, poput izbora novog generalnog sekretara Vijeća Europe i sudija Europskog suda za ljudska prava.

Iz ovog ministarstva napominju da izbor novog saziva Vijeća ministara nije ni na koji način povezan sa izborom ove delegacije.

U saopćenju podsjećaju da nakon izbora 2010. godine Vijeće ministara nije bilo formirano 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano je učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i Vijeća Europe.

„Ukoliko BiH propusti i posljednji rok, šteta i negativne posljedice bit će još veće, jer je Komitet ministara Vijeća Europe na sjednici u Helsinkiju 17. maja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena europskim vrijednostima i standardima ove najveće europske međunarodne organizacije“, napomenuto je u saopćenju.

Ministarstvo je pozvalo rukovodstvo Parlamenta BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer „međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da budu taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije