Danas u Banja Luci posebna sjednica NSRS: Odluke i ocjene o OHR-u i Inzku

4
Radiosarajevo.ba
Danas u Banja Luci posebna sjednica NSRS: Odluke i ocjene o OHR-u i Inzku
Foto: Screenshot / Milorad Dodik

Nastavlja se trakavica na relaciji OHR - Narodna skupština RS.

Za danas je zakazana posebna sjednica s jednom tačkom dnevnog reda: Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa X Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Predlagač je Milorad Dodik i za obraćanje je tražio 90 minuta.

Vrijeme je da OHR ode, poručili su nakon kolegijuma šefovi poslaničkih klubova. No, iz opozicionih stranaka poručuju da neće, ili da ne znaju kako glasati za zaključke.

“Normalno da nećemo. Ja očekujem da će i ova ličiti na sjednicu na kojima gospodin Dodik dođe i ismijava pojedine poslanike iz opozicije i psuje ih”, smatra Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a.

“O OHR-u smo mnogo puta raspravljali i donosili niz odluka i deklaracija i većina njih nikada nije realizovana. Bojim se da će to biti i ovaj put. Ako me pitate šta sa OHR-om, naš stav je da treba da ode”, dodaje Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a.

Došlo je vrijeme da domaći faktor preuzme odgovornost i odlučuje, bez uticaja međunarodne zajednice, stav je predsjednika parlamenta.

“Međunarodna zajednica treba da ohrabri domaće političare da preuzmu odgovornost za poslove za koje ih građani biraju. Iz tog razloga ova posebna sjednica ima smisla i treba i Narodna skupština da se očituje po tom pitanju”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS-a.

Očekivanja su da Narodna skupština usvoji zaključak o neprihvatanju imenovanja novog visokog predstavnika, ukoliko ono bude provedeno mimo procedure propisane Aneksom X dejtonskog mirovnog sporazuma.

“A to znači da strane, potpisnice Ankesa X između ostalog RS, ali i FBiH, zajedno sa Srbijom kao pravnom nasljednicom SFRJ, Hrvatskom i tadašnja Republika BiH koja više ne postoji, to su strane koje treba da se usaglase i da zatraže imenovanje visokog predstavnika”, tvrdi Radovan Kovačević, savjetnik Milorada Dodika.

Po ovoj proceduri je imenovan samo Carl Bildt, poručuju iz Dodikovog kabineta. A, ako se mimo ove procedure izabere novi visoki predstavnik, Dodik je ranije rekao, imenovanje će biti ignorisano u skladu sa skupštinskim zaključkom, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije