Danas protesti u Sarajevu, najavljene izmjene u režimu gradskog saobraćaja

5
Radiosarajevo.ba
Danas protesti u Sarajevu, najavljene izmjene u režimu gradskog saobraćaja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Protest Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) održat će se danas, kao i protest Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH. 

Kako su najavili iz SSS BiH, protest se organizuje zbog zahtjeva da se hitno i bez odlaganja:

  • Usvoji Zakon o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM
  • Usvoje Izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH
  • Pristupi, u skladu sa Zakonom o radu, potpisivanju granskih kolektivnih ugovora
  • Uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno
  • Implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna i bezbjedna radna mjesta

Protest SSS BiH počinje u 11.00 sati okupljanjem ispred sjedišta Udruženja poslodavaca FBiH, ul. Mula Mustafe Bašeskije br. 12, a nakon toga će se učesnici protesta kretati prema zgradi Vlade FBiH, sa zaustavljanjem ispred Parlamenta FBiH.

S druge strane iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH su naveli da će protesti početi u minut do 12:00 sati ispred Vlade FBiH.

Izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza

Shodno protestnoj šetnji Saveza samostalnih sindikata koja će se odvijati kolovoznim i pješačkim površinama ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Radićeva, Obala Kulina Bana, Obala Maka Dizdara, Hamdije Kreševljakovića, most Skenderija, Hamze Hume, Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića sutra će u vremenu od 11:00 do 16:00 sati doći do izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza.

Kako je navedeno iz GRAS-a, tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren i odvijat će se na relaciji Ilidža – Željeznička stanica.

Linija 31e Vijećnica – Dobrinja polazit će sa terminala Trg Austrije, a na relaciji Trg Austrije – Pofalići saobraćat će trolejbuskom trasom u oba pravca;

Linija 27e Drvenija – Hrasnica na relaciji Pofalići – Drvenija saobraćat će trolejbuskom trasom u oba pravca;

Linije 15 Željeznička stanica – Buća Potok, 23 Željeznička stanica – Rajlovac i 23a Željeznička stanica – Reljevo Dom – Dobroševići i 18 Drvenija – Pofalići bit će preusmjerene ulicom Put života;

U vrijeme zadržavanja učesnika protesta ispred sjedišta Parlamenta FBiH, trolejbuska linija 103 Dobrinja – Trg Austrije bit će preusmjerena na okretnicu Jezero.

Druge autobuske linije koje djelimično prolaze ili presjecaju trasu kretanja kolone, saobraćat će sa kraćim zastojima ili manjim preusmjerenjima u skladu sa nalozima pripadnika MUP-a.

Regulisanje saobraćaja vršit će pripadnici MUP-a KS etapno u zavisnosti od brzine prolaska učesnika protesta, saopćeno je iz GRAS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije