Utvrđen mobing prema radnici SSS BiH; Hadžiabdić: Šatorović je sramota za sindikat

Radiosarajevo.ba
Utvrđen mobing prema radnici SSS BiH; Hadžiabdić: Šatorović je sramota za sindikat
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Zgrada SSS BiH

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH uputila je preporuku Savezu samostalnih sindikata BiH, odnosno Selvedinu Šatoroviću čiji se izbor na čelo Sindikata osporava, zbog diskriminacije prema jednoj zaposlenici.

Radnica se požalila na mobing te da na diskriminaciju koja se prema njoj provodi od 20. februara 2018. godine.

Naime, ugovor o radu na neodređeno vrijeme potpisala je 3. aprila 2012. godine, po kojem se raspoređuje na poslove održavanja sjednica organa SSS BiH. Požalila se da je 22. februara 2018. godine pozvana na razgovor s tadašnjim predsjednikom Ismetom Bajramovićem i obaviještena da neće više obavljati poslove određene ugovorom o radu.

Vanredni kongres SSS BiH održan je 21. oktobra 2018. godine kada je za predsjednika izabran Selvedin Šatorović. Ona je tada ponovo pozvana na sastanak i tada joj je saopćeno da neće prisustvovati sjednicama organa SSS BiH.

Potom je njeno radno mjesto ukinuto kroz donošenje novih pravilnika, a ona je, kako je navela u žalbi, raspoređana na radno mjesto s nepunim radnim vremenom u trajanju od četiri sata.

Selvedin Šatorović - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Selvedin Šatorović

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH u svom mišljenju je navela da za takav premještaj nije dostavljeno adekvatno ili uvjerljivo obrazloženje poslodavca. Također su istakli da sve upućuje na degradaciju radnih uslova i na definiciju mobinga iz Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Šatoroviću je preporučeno da odmah poduzme aktivnosti tako da u ugovoru sklopljenom 17. jula 2019. godine umjesto 20 sati sedmično stoji 40 sati sedmično, te da se osmisli plan aktivnosti koje će žaliteljica izvršavati.

Sindikati BiH: Šatorović se lažno predstavlja i opstruira sindikalni rad

Dok Savez samostalnih sindikata BiH na čelu sa Mevludinom Bektićem pokušava iznaći rješenja u vezi predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu Federacije BiH koji je predložen od strane resornog ministarstva, te dati prijedloge s ciljem zaštite prava radnika i umanjenja posljedica krize na štetu radnika, samozvani predsjednik Šatorović je naložio službama Saveza da zaključaju radnu salu gdje je trebala biti održana sjednica Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, opstruirajući sindikalni rad", naveli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Za reakciju smo kontaktirali Mirzu Hadžiabdića, predsjednika Unije samostalnih sindikata policije FBiH, jednog od granskih sindikata koji osporava izbor Šatorovića na čelo SSS BiH.

"Ovom prilikom povodom javno objavljenog teksta u kojem se govori o diskriminaciji i mobingu nad radnicom Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, i to od strane osobe koja sebe predstavlja 'velikim' sindikalcem i već duže vremena obmanjuje javnost i članstvo da je predsjednik SSS BiH, želim javno osuditi ovakav vid ponašanja bilo kojeg pojedinca, pogotovo osobe koja se bavi sindikalnim radom i trebalo bi da štiti radničke interese i prava, a ne da ih ugrožava", rekao je Hadžiabdić.

Mirza Hadžiabdić - undefined

Foto: AA: Mirza Hadžiabdić

Kazao je da su Unija, ali i drugi sindikati, jučer dobili zvaničan dokument Institucije Ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, u kojem je utvrđeno postojanje diskriminacije i ugrožavanja prava radnika.

"Tako da ovom prilikom sa gorčinom i prezirom osuđujem postupke, kako Šatorovića kao pojedinca, tako i svih drugih osoba koje čine tzv. Predsjedništvo, a koji su svojim odlukama prekršili prava i počinili diskriminaciju, koja je utvrđena od nadležne institucije.

Ovo je ogromna sramota sa sindikalni pokret i zaista je vrijeme da se članovi sindikata i radnici u Bosni i Hercegovini, zapitaju kakve to osobe vode ili pokušavaju da vode sindikalne procese u ovoj zemlji", kazao je Hadžiabdić.

Šatorović: Još uvijek sam predsjednik Saveza samostalnih sindikata, a evo i zašto

Prava bura podigla se u javnosti posljednjih nekoliko sedmica, a u vezi s aktuelnim dešavanjima u Savezu samostalnih sindikata (SSS BiH). Sve je kulminiralo održavanjem Kongresa SSS BiH na kojoj je protiv volje aktuelnog rukovodstva Saveza izabran novi predsjednik Mevludin Bektić.

Hadžiabduć je istakao da čovjeka, zbog ovakvih pojedinaca, bude stid što se bavi sindikalnim radom, kojeg su "ovakvi i slični njima godinama uništavali u Bosni i Hercegovini, time uništavajući i radničko, ali i ljudsko dostojanstvo".

"Umjesto što daju populističke izjave, bolje im je neka provedu preporuku Ombudsmena za ljudska prava i nek zašute zbog bruke i sramote kojoj su izložili sindikalni pokret.

Da sam na mjestu onih koji su ovo počinili i u ovom učestvovali, odmah bi podnio ostavku i povukao bi se zauvijek iz sindikalnog rada i djelovanja.

Obaveza je ljudska, a pogotovo sindikalna suprotstaviti se svima koji krše ljudska prava i diskriminišu radnike, posebnu težinu ima to što je to ovaj put od strane nadležne institucije utvrđeno kod sindikata, koji bi upravo trebao biti primjer poštivanja ljudskih i radničkih prava, kao i zaštitnik istih", dodao je Hadžiabdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije