Sretan dan zaštite na radu: Kazna u FBiH 100.000 nepostojećih dinara

M. Rener Smajović
Sretan dan zaštite na radu: Kazna u FBiH 100.000 nepostojećih dinara
Foto: Colourbox.de / Ilustracija

Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava 28. april kao Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, s ciljem promocije prevencije bolesti i povreda na radu, a sve u svrhu sigurnog radnog mjesta i zdrave radne sredine.

U Federaciji BiH radnici ovaj dan dočekuju sa Zakonom o zaštiti na radu starim 30 godina!

Da bismo približili problem, dovoljno je reći da po važećem zakonu u FBiH poslodavac može biti kažnjen sa - 100.000 – jugoslovenskih dinara.

Aktuelni Zakon o zaštiti na radu - undefined

Foto: Printscreen: Aktuelni Zakon o zaštiti na radu

Istovremeno, za deset godina u FBiH su zabilježena 93 smrtna slučaja na radu, od 2007. do 2017. godine. Nažalost, bilo ih je i kasnije.

„Loše je sa zaštitom na radu. Imamo i dalje na snazi zakon iz 1990. godine. Novi još nije usvojen u Parlamentu FBiH, a ni tekstom tog novog zakona nismo zadovoljni pa smo uputili primjedbe i amandmane. Jedino što je bolje u prijedlogu zakona je to što poslodavac mora konsultovati sindikat vezano za posebne uslove“, kazao nam je Mahir Semić, donedavni predsjednik Sindikata građevinara u FBiH.

U Savezu sindikata RS istakli su da je zaštita na radu, iako je jedno od elementarnih radničkih prava, uglavnom bila u drugom planu, jer je većina aktivnosti bila usmjerena na povećanje plaća i poboljšanje uslova rada.

„Tek u uslovima pandemije COVID-19, vidimo značaj zaštite zdravlja radnika koji su na prvoj liniji odbrane od ovog virusa“, poručila je Ranka Mišić, predsjednica ovog sindikata.

Ističe da već duže vrijeme ukazuju da postoje brojni poslodavci koji samo prividno obezbijeđuju zaštitu na radu s ciljem izbjegavanja eventualnih kazni, a ne u cilju stvarne zaštite zdravlja radnika i bezbijednosti na radu.

Ranka Mišić - undefined

Foto: Arhiv/Fena: Ranka Mišić

„Zbog toga smo imali veliki broj težih povreda na radu sa smrtnim ishodom. U zadnje tri godine u RS je smrtno stradalo 30 radnika. Samo u prošloj godini bila je 91 teža povreda na radu i osam smrtnih povreda. Ulaganje u zdrave radne uslove i adekvatnu zaštitu na radu nije trošak, već najbolja investicija“, naglasili su u Savezu sindikata RS.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike su saopćili da je prevencija u fokusu novog zakona, koji još nije usvojen. 

„On osigurava sistem pravila čijom primjenom se postiže prevencija povreda na radu, posebna zaštita žena u vezi s materinstvom, mladih, invalida...“, navode iz resornog federalnog ministarstva.

Podsjetili su da je zakon u septembru prošle godine usvojen u Predstavničkom domu, ali se još čeka Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije