Protest protiv izgradnje MHE na Neretvici: "Njihovo je da probaju, naše je da ne damo"

0
J. Ć.
Protest protiv izgradnje MHE na Neretvici: "Njihovo je da probaju, naše je da ne damo"
Facebook / Protest protiv izgradnje MHE na Neretvici

U Goranskom Polju kod Buturović Polja počeo je veliki protest protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici.

Kako su kazali organizatori, povod okupljanja građana Doline Neretvice je najava dolaska mašina konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic, koje žele početi radove na izgradnji dvije od ukupno 15 malih hidroelektrana čija je izgradnja planirana na slivu rijeke Neretvice.

Okupljeni su odlučni u svojoj namjeri i poručili su kako neće odustati, jer smatraju da se radi o ekocidnom projektu koji uništava okoliš.

Protest protiv izgradnje MHE na Neretvici - undefined

Facebook: Protest protiv izgradnje MHE na Neretvici

"Mi smo se zakleli, obećali i mi smo odlučni da istrajemo u ovoj borbi ma koliko ona bila teška i dugo trajala”, kazao je Ibrahim Turak, predsjednik Udruženja Pusti me da tečem.

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT došla je da podrži borbu za rijeku Neretvicu.

"Na terenu smo u Buturović-Polju, rame uz rame sa našim aktivistima i aktivisticama kako bi spriječili prolazak mašina i na taj način zaustvili izgradnju mHE. Njihovo je da probaju, naše je da ne damo i neće dobiti garantujemo", kazali su iz Ateljea za društvene promjene - ACT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije