Danas počinje suđenje Dodiku i Lukiću: Da li će se pojaviti na Sudu Bosne i Hercegovine?

5
Radiosarajevo.ba
Danas počinje suđenje Dodiku i Lukiću: Da li će se pojaviti na Sudu Bosne i Hercegovine?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano ročište na kojem bi se predsjednik bh. entiteta RS  Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić.

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH, odnosno zbog neizvršavanja naredbi visokog predstavnika. 

"Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, RSe, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne sprovede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi, odnosno na drugi način omete primjenu, sprovođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", glasi navedeni član zakona.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Podsjećanja radi, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora "Službenog glasnika RS". Prvobitno, Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo 11. augusta zbog neizvršavanja odluka Christiana Schmidta, visokog predstavnika, i poslalo Sudu BiH na odlučivanje. Sedam dana kasnije, odnosno 18. augusta, Sud BiH je optužnicu vratio na doradu, a nakon toga je 11. septembra potvrdio.

/ Anketa

Hoće li će se Milorad Dodik 16. oktobra pojaviti na Sudu BiH?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije