Danas nastavak suđenja Miloradu Dodiku: Tužilaštvo BiH predstavlja nove dokaze

4
Radiosarajevo.ba
Danas nastavak suđenja Miloradu Dodiku: Tužilaštvo BiH predstavlja nove dokaze
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas, 22. maja, će biti održano novo suđenje u slučaju protiv predsjednika manjeg bh. entiteta Rs, Milorada Dodika, a Tužilaštvo BiH nastavit će s iznošenjem materijalnih dokaza.

Na prethodnom suđenju, Tužilaštvo BiH je predstavilo Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kao dio svojih dokaza. Međutim, odbrana je ukazala da se radi o dijelu dokumenta koji je Tužilaštvo skinulo s internet stranice UN-a i prevelo na bosanski jezik.

Zbog toga je sutkinja Sena Uzunović zatražila od Tužilaštva BiH da dostavi dokument na engleskom jeziku, zajedno s prevodom na srpski jezik.

U Sarajevu uhapšeno sedam osoba zbog izazivanja opće opasnosti

U Sarajevu uhapšeno sedam osoba zbog izazivanja opće opasnosti

Nakon prethodnog suđenja, advokatski tim Milorada Dodika održao je press konferenciju u Istočnom Sarajevu, izrazivši zadovoljstvo tokom postupka.

"Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokazale su da pokušava održati neku ravnopravnost i da pokušava uvažiti pravne razloge. Vidjet ćemo kud će nas to odvesti. Za sada se to čini ohrabrujuće. Ključni dokument će biti sljedeći, a to je koje naše dokaze će uvažiti. Po tome ćemo vidjeti koje su nam šanse i šta ćemo biti u prilici prikazati," izjavio je tada advokat Anto Nobilo.

Dodik i advokati vrijeđali i kukali nakon ročišta na Sudu: "Farsa u režiji Murphyja i Schmidta"

Dodik i advokati vrijeđali i kukali nakon ročišta na Sudu: "Farsa u režiji Murphyja i Schmidta"

Odbrana je također pozvala visokog predstavnika Christiana Schmidta da se pojavi u sudnici.

"Pozivamo ga, ukoliko se ne plaši, da dođe na sud da stane tamo i da nam dokaže da je u pravu. Mi ništa više ne tražimo. Uostalom, on je inicirao ovaj postupak, on je mijenjao krivični zakon," rekao je advokat Goran Petronijević.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta. Na suđenju održanom 16. oktobra, oba optužena su izjavila da ne razumiju optužnicu te su se izjasnili da nisu krivi.

Danas se očekuje nastavak postupka, gdje će Tužilaštvo BiH nastaviti s iznošenjem dodatnih dokaza, uključujući dostavljanje traženih dokumenata u odgovarajućim verzijama jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije