Dodik i danas priznao poraz: Izlazimo na izbore prema zakonu koji je nametnuo Christian Schmidt

8
Radiosarajevo.ba
Dodik i danas priznao poraz: Izlazimo na izbore prema zakonu koji je nametnuo Christian Schmidt
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Vladajuća koalicija u bosanskohercegovačkom entitetu RS ipak je 'prelomila'.

Naime, kako je javnosti danas saopćio lider SNSD-a i entitetski predsjednik Milorad Dodik, koalicija će ipak učestvovati na izborima koje je raspisala Centralna izborna komisija BiH, a po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Dodik je nakon sastanka kazao rekao da ipak i dalje ne priznaju Schmidta za visokog predstavnika, pa su istovremeno kritikovali opoziciju da se dodvorava Schmidtu i centrima moći u Sarajevu. 

Ministar Katica: 'Zadnje tri godine smo za 30 posto smanjili broj imovinskih krivičnih djela'

Ministar Katica: 'Zadnje tri godine smo za 30 posto smanjili broj imovinskih krivičnih djela'

Podsjetimo, predstavnici opozicije prethodno su rekli da će izaći na lokalne izbore, koji su raspisani 6. oktobra, uz poruku: "Niko drugi nije ni raspisao izbore nego CIK BiH i mi ćemo na njima nastupiti, bez obzira na to što su raspisani po Izbornom zakonu čije nametanje nismo podržali ni u jednom momentu."

Dodik je, pak, tvrdio kako će izaći na izbore "po izbornom zakonu RS-a". Ovaj je zakon Narodna skupština RS donijela mimo svojih ustavnih nadležnosti, jer entiteti u BiH nemaju ni ustavnu ni zakonsku mogućnost da organiziraju izbore. 

Daytonskim mirovnim sporazumom kojim je krajem 1995. zaustavljen rat, određeno je da će se formirati stalna izborna komisija s nadležnostima da provodi buduće izbore. Ustavom BiH, također, je određeno da su državni zakoni iznad entitetskih i da se zakoni na nižim nivoima moraju prilagoditi državnim.

Opozicija odbila Dodikov prijedlog: 'Ko vas više puta prevari s njim ne vrijedi razgovarati'

Opozicija odbila Dodikov prijedlog: 'Ko vas više puta prevari s njim ne vrijedi razgovarati'

No, Dodik je, po starom dobrom običaju, pokušao napraviti cirkus, da ne kažemo igrankuiako je svima od početka bilo jasno da, želi li učestvovati na izborima - a znamo koliko mu je fotelja važna - mora izaći na oktobarske koje je raspisao CIK. 

Potom se danas, ničim izazvan, obrušio na opoziciju: "Oni smatraju da dijalog se može voditi sa neizabranim strancima, a ne sa onima koji su dobili podršku naroda. To je jedna neodgovorna odluka koja ruši koncept suverenosti RS, a entitet RS će nastaviti da radi na donošenju Izbornog zakona entiteta RS."

Za kraj, da citiramo predsjedavajućeg Predsjedništva naše zemlje Denisa Bećirovića koji je nedavno, govoreći pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija objasnio: "Jedna je prevara iz RS-a priča o suverenitetu. Jedan entitet u suverenoj državi nema suverenitet. Samo država ima suverenitet."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije