Dodik optužio opozicione političke partije: "Izdajnici rade za Christiana Schmidta"

2
FENA
Dodik optužio opozicione političke partije: "Izdajnici rade za Christiana Schmidta"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednici vladajućih političkih partija u RS će u utorak, 21. maja, donijeti konačnu odluku o učešću na oktobarskim lokalnim izborima.

Ovo su danas saopštili predstavnici nekoliko političkih partija nakon sastanka koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Kao što su i najavili, na današnji sastanak nisu došli predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta.

Komšije uvode vojni rok: Evo šta će biti s onima koji odbiju obuku

Komšije uvode vojni rok: Evo šta će biti s onima koji odbiju obuku

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokarata Milorad Dodik optužio je ove četiri opozicione političke partije da su "izdajnici, da rade za Christian Shmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i za Centralnu izbornu komisiju BiH koja hoće da nemetne izbornu volju".

"Mi ćemo do sutra odlučiti da li ćemo se odazvati na izbore. Moja lična je odluka da ne idemo, ali ću saslušati i drugačije mšljenje i u vlastitim redovima. Odluka je teška, veoma odgovorna i izabraćemo najmanje zlo za RS", rekao je Dodik.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Shmidt, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, u Narodnoj skupštini RS je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojen Izborni zakon RS. Međutim, predstavnci bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS su pokrenuli veto, zbog čega zakon ne može stupiti na snagu.

Prethodno je CIK raspisao izbore, a rok za prijavljivanje je 24. maj. Predstavnici vladajuće koalicije u RS pozvali su u četvrtak opoziciju da zajedno bojkotuju izbore, a što je odbijeno u četiri političke partije.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije