Dodik i advokati vrijeđali i kukali nakon ročišta na Sudu: "Farsa u režiji Murphyja i Schmidta"

30
L. R.
Dodik i advokati vrijeđali i kukali nakon ročišta na Sudu: "Farsa u režiji Murphyja i Schmidta"
Foto: Dž. K. / A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas, 29. aprila, nastavljeno je se suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS, i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS, Milošu Lukiću. Suđenje je prekinuto nakon sat vremena, a sutkinja Sena Uzunović je odbila materijalni dokaz Tužilaštva u kojem je navedeno 30 novinskih tekstova.

Poručila je kako tekstovi ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku, jer su "mišljenje i ne temelje se na činjenicama".

Nakon što je ročište završeno, u Istočnom Sarajevu javnosti su se obratili članovi advokatskog tima Dodika i Lukića Anto Nobilo, Goran Petronijević i Miljkan Pucar te Dodik i Lukić, koji, kako im 'tepa' Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH i perjanica Dodikove stranke, sami sebe nazivaju "srbooptuženi 1 i srbooptuženi 2". 

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Prvi su govorili advokati, koji su poručili kako suđenje ulazi u najvažniju fazu, onu koja će odlučiti koji će dokazi biti prihvaćeni, a koji ne.

"Ovdje imamo jedan mješoviti pravni sistem, hibrid, gdje bi tužilaštvo i odbrana trebali potpuno dvije različite i ravnopravne strane na sudu. Nažalost, ravnopravnosti tu nema, a sud će nas demantovati ukoliko budu usvojili sve prijedloge koje je odbrana dala, jer nismo ih dali da odugovlačimo postupak i napunimo sudski spis već isključivo svrsishodne i ključne prijedloge", kazao je Petronijević.

A, onda je Petronijević počeo s vrijeđanjem visokog predstavnika Christiana Schmidta: "Schmidt, koji sebe smatra visoki predstavnikom, zašto je problem da dođe na Sud? Tužilaštvo je pripremilo dvije strane opravdanja stava da Schmidt ne treba da dođe kao svjedok. Zašto? Zašto se plaši suda? Šta je problem? Mislimo da bi njegov dolazak - ako on smatra da mu pripadaju ta ovlaštenja - bio jako koristan kako bi objasnio i iz kojih razloga je pristupio hitnoj, hitroj, na vrat-na nos odluci da donese izmjene Krivičnog zakona? Da li je imao nekih drugih mjera koje je mogao primijeniti? Sve su to stvari koje bi on trebao da objasni.

Pogledajte dolazak Milorada Dodika i Miloša Lukića u Sud BiH

Pogledajte dolazak Milorada Dodika i Miloša Lukića u Sud BiH

Pozivamo ga, ako se ne plaši - a ako se plaši, neka to kaže, a ne da se krije iza Tužilaštva - da dođe na Sud, stane tamo i da dokaže da je upravu. Ništa više. Neka on dođe da dokaže da je u pravu, jer on je promijenio Krivični zakon."

Lukić je potom nastavio s njima omiljenom pjesmom kako se radi o 'dirigovanom procesu negdje sa strane, a svima je već jasno da je ovo sve dirigovano iz američke ambasade', a potom se obratio i samoproglašeni laktaški vožd

"Kako vrijeme prolazi dokazuje se naša početna tvrdnja, a to je da je ovo najmešten politčki proces. Sve ovo pokazuje kakva je BiH i šta je BiH, u kakvoj zemlji živimo", trabunjao je Dodik, vrijeđajući sud, tužilaštvo, koje je nazvao nedoučenim amaterima koji "voljom sile, koja stoji iza njih, pokušavaju da ovdje nameću sistem".

"Možda je dobro da idemo do kraja, da se vidi sva farsa ovog postupka. Ovdje je sve nakaradno, po uzoru na Haški tribunal. Meni je elementarno uskračeno pravično suđenje i nemam mogućnosti da dokažem svoju nevinost", zavapio je Baja. 

Potom je, kao i obično, za sve okrivio američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya, koji je navodno na nekoj večeri okupio tužioce i rekao "krenite odmah".

"Sve ovo pokazuje kolonijalni karakter BiH, ali evo... šta da kažem, nemam ništa da kažem o procesu suđenja. Ono što je meni danas bilo zanimljivo jeste kad je sutkinja rekla tužiocu da joj ne upada u riječ, da će ga kazniti, a onda sam je ja prekinuo i rekao da kazni. Onda je ona meni rekla da bi se i ja trebao pripaziti, da ćemo kazniti, pa sam rekao - kazni i mene. E, to mi je bilo danas najzanimljivije", govorio je Dodik, poput tinejdžera koji drugovima prepričava susret s policajcem.

Podsjetimo, Dodik je optužen jer je u julu 2023. potpisao ukaz o stupanju na snagu zakona o neprimjenjivanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, što ih je donio parlament RS iako ih je visoki Šmit poništio. Lukić je optužen jer je osigurao da Dodikov ukaz bude objavljen u Službenom glasniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije