Mreža za izgradnju mira: Dodik i njemu slični 'truju' javni diskurs

2
Radiosarajevo.ba
Mreža za izgradnju mira: Dodik i njemu slični 'truju' javni diskurs
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Povodom nedavnih izjava Milorada Dodika, oglasilo se Udruženje mreža za izgradnju mira, i oštro osudilo zapaljivu retoriku. 

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Takva štetna i neprihvatljiva retorika, čak i od političara kao što je Dodik, od koga smo navikli da slušamo sve i svašta, uključujući razne vrste uvreda i prijetnji, je ne samo za svaku osudu, nego bi trebala od domaćih nadležnih organa i institucija, kao i međunarodnih institucija, da bude sankcionisana i da se preduzmu sve zakonske mjere da napokon u našem javnom diskursu baštinimo kulturu govora i dijaloga, a ne jezik pun mržnje, vrijeđanja, provokacija i diskriminacije.

NBA play-off: Jokić "uništio" Goberta i Timberwolvese, Nuggetsi nadomak konferencijskog finala

NBA play-off: Jokić "uništio" Goberta i Timberwolvese, Nuggetsi nadomak konferencijskog finala

Dodiku, ali i svim političarima i političarka, zvaničnicima i zvaničnicama, poručujemo da ćemo i dalje disati vazduh pomirenja i zajedničkog života i od srca raditi na tome da našim građanima i građankama bude bolje i da žive u miru i sigurnijoj egzistenciji.

Krajnje je vrijeme da se zaustavi sijanje straha i mržnje, i to od onih koji obavljaju najviše funkcije!

Zalažemo se da se osigura poštovanje svakog čovjeka, svih naroda, njihovih identiteta i kultura, kao i da priznamo sve žrtve kako bismo izgradili čvrste temelje za zajedničku budućnost. Naša posvećenost miru i osnaživanju ljudskih prava leži u afirmaciji dijaloga, saradnje i pravednosti kao ključnih vrijednosti na kojima se temelji zdravo društvo.

Članovi i članice Mreže za izgradnju mira a vjerujemo i ostali građani i građanke, jedini vazduh koji ne žele disati jeste onaj koji je pun piralena, litijuma, zagađenih čestica i svake vrste štetnih ekoloških tvari.

Umjesto da se Dodik i njemu slični političari bave tim pitanjima kako naša dvorišta, naši gradovi, naša sela, naše rijeke, naše planine i naš okoliš ne budu sve više zatrovani, koncesionirani i zloupotrebljeni, oni „truju“ javni diskurs svojim štetnim izjavama.

Kada je njihov lični interes u pitanju ili očuvanje funkcija, što njihovih, a što stranačkih, uvjerili smo se više puta da nekima nije problem da sjednu za isti sto i dijele vazduh sa bilo kim, samo da bi sačuvali svoje pozicije ili ostvarili stranački benefit.

Dodik je takođe rekao u jednoj od posljednjih izjava da će se "situacija dramatično promijeniti poslije 2. maja. Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid", a mi poručujemo da jedini zid koji može da postoji je između ljudi koji žele miran, normalan i siguran život i upravo onih koji huškaju i šire mržnju.

Jedina situacija koja se može promijeniti poslije 2. maja jeste da napokon pustite narod da živi bez svakodnevnih političkih trzavica!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije