Danas izricanje konačne presude Kemalu Čauševiću: Šta će odlučiti Sud Bosne i Hercegovine?

6
Radiosarajevo.ba
Danas izricanje konačne presude Kemalu Čauševiću: Šta će odlučiti Sud Bosne i Hercegovine?
Foto: CIN / Kemal Čaušević

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas, 26. maja, u 13 sati održat će se ročište za izricanje drugostepene presude Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Čaušević je u prvostepenom postupku bio osuđen na devet godina zatvora, a Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu, kojom mu je izreklo kaznu od pet i po godina.

Iz Suda BiH je tada saopšteno da su žalba Čauševića i njegovih branilaca, te žalbe branilaca optuženog Anesa Sadikovića, izjavljene u odnosu na dio osuđujuće prvostepene presude od 27. maja 2021. godine, odbijene kao neosnovane, a žalba Tužilaštva BiH djelimično uvažena u odnosu na optuženog Kemala Čauševića.

Sastanak u Istočnom Sarajevu: Stigli Konaković, Nikšić, Čović i Kojović

Sastanak u Istočnom Sarajevu: Stigli Konaković, Nikšić, Čović i Kojović

Prema optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH, osuđeni Čaušević Kemal je, kao direktor UIO, zahtijevao mito da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti, a optuženi biznismen Karić Sedinet, koji je priznao krivicu, službenoj je osobi u institucijama BiH, Kemalu Čauševiću, dakle, predavao novčane iznose optuženom Čauševiću za uvoz tekstila po broju uvezenih kamiona u periodu od 2007. godine do februra 2011. godine.  

Tokom tog perioda Karić je Čauševiću predao ukupno 425.000,00 KM u zamjenu za favoriziranje njegove firme kao uvoznika tekstila. Tokom suđenja Tužilaštvo BiH je dokazalo, da je optuženi Čaušević Kemal novacem za koji je znao da potiče iz krivičnih djela upotrijebio za kupovinju brojnih nekretnina vrijednih 1.261.760.43 KM.

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora

Sud BiH ga je prvostepeno osudio i zbog toga što je posao vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, dodijelio firmi "Glas Srpski – Grafika" A.D. Banja Luka čime im je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000,00 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije