Kemal Čaušević se izjasnio da nije kriv

BIRN - Detektor.ba
Kemal Čaušević se izjasnio da nije kriv
CIN / Kemal Čaušević
Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević izjasnio se da nije kriv za zloupotrebu položaja, dok je Sedinet Karić negirao krivicu za davanje dara. 

Sud BiH je početkom aprila potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Čauševića zbog zloupotrebe položaja i Karića za davanja dara, podsjeća BIRN-Justice Report.

Čaušević je optužen za primanje dara, pranje novca te zloupotrebu položaja, dok se Karić tereti da je kao vlasnik firmi Obitex i KS Obitex davao novac Čauševiću za uvoz tekstila u periodu od 2007. do 2011. godine.

Tužilaštvo tereti Karića da je tokom četiri godine Čauševiću dao ukupno 425.000 KM „u zamjenu za favoriziranje firme kao uvoznika tekstila kroz poslovanje Uprave za indirektno oporezivanje“.

Čaušević je optužen i da je od novembra 2004. do kraja 2012. godine kupovao nekretnine u vrijednosti većoj od 1,2 miliona maraka, kako bi novac za koji je znao da potiče iz krivičnih djela stavio u legalne tokove.

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje tereti se i da je prekoračio svoja ovlaštenja kada je firmi Glas Srpski – Grafika iz Banje Luke pribavio protupravnu imovinsku korist od 200.000 KM, nakon tendera za štampanje poreskih markica.

Također, jutros se u Sudu BiH i Anes Sadiković izjasnio da nije kriv za davanja dara bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Kemalu Čauševiću.

Sadiković je negirao krivicu da je kao uvoznik tekstila dogovorio sa Čauševićem da favorizira firme EkoSan iz Banje Luke i Janus iz Brčkog u vlasništvu porodice Anesa Sadikovića.

Za ove usluge Sadiković je na kraju svakom mjeseca davao Čauševiću po 1.000 KM za svaki uvezeni kamion, navodi se u optužnici, prenosi BIRN-Justice Report.

Od 2007. do februara 2011. godine Sadiković je uvezao 1.297 kamiona i za to Čauševiću platio 1,3 miliona maraka, stoji u optužnici.

Tužilac Dubravko Čampara tražio je da Sud BiH spoji predmete Sadikovića i Čauševića, čemu se odbrana nije protivila.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu, nakon čega će biti zakazan početak suđenja. Protiv Sadikovića je Tužilaštvo BiH podiglo još jednu optužnicu koja je potvrđena u januaru 2017. godine. U tom predmetu uz Sadikovića je optuženo još osam osoba i četiri kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije