Dan D u Mostaru: Hoće li Vijeće ministara usvojiti budžet?

4
Radiosarajevo.ba
Dan D u Mostaru: Hoće li Vijeće ministara usvojiti budžet?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Sjednica Vijeća ministara BiH bit će održana danas, 4. jula, s početkom u 12 sati, u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, u Mostaru, Kneza Domagoja bb.

Nezabilježeno je da je sjednica Vijeća ministara BiH ikada održana izvan sjedišta u Sarajevu do danas.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici koja će prvi put biti održana izvan Sarajeva, u Mostaru, trebalo da razmatra Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija BiH za period 2024 - 2026. godine, kao i Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu. Pred ministrima bi se trebao naći i novi tekst Nacrta zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

EURO 2024 | Uživo iz Berlina s utakmice Europskog prvenstva: Nizozemska - Turska 0:0

EURO 2024 | Uživo iz Berlina s utakmice Europskog prvenstva: Nizozemska - Turska 0:0

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o utvrđivanju namjene dijela sredstava uplaćenih od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema; Prijedlog odluke o utvrđivanju namjene sredstava deponovanih na namjenskom računu za projekte unapređenja sektora cestovnog prometa kao i Prijedlog odluke o korištenju prenesenih namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o upotrebi dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH ostvarenog zaključno sa 31. decembrom 2021. godine.

Prvi put Vijeće ministara BiH umjesto u Sarajevu, zasjedat će u Mostaru

Prvi put Vijeće ministara BiH umjesto u Sarajevu, zasjedat će u Mostaru

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2024.godinu, Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2024. godinu te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o visini dnevnice za službena putovanja zaposlenim u institucijama BiH.

Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Republike Srbije i BiH za IPA III Program prekogranične saradnje "Srbija - Bosna i Hercegovina" za period 2021 - 2027. godine jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda.

Predviđeno je i razmatranje Analize trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine sa svijetom za 2023. godinu.

Podsjetimo, u četvrtak je planiran dogovor pet stranaka u vezi usvajanja državnog budžeta. I to je dogovoreno u Mostaru, na sastanku gdje je domaćin bio lider HDZ-a Dragan Čović.

"Dogovorili smo jedan zaključak koji veže pet stranaka i dogovorili da budžet Bosne i Hercegovine bude razmatran u četvrtak i da u žurnoj proceduri bude u usvojen u dva doma Parlamenta BiH. Zaključak se odnosi na budžet i par stvari na kojima trebamo raditi kako bi napravili pravi ambijent", kazao je Čović.

Više o tome čitajte na linku OVDJE i OVDJE.

Prema informacija do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba očekuje se da svi članovi Vijeća ministara dignu ruku za budžet i da on konačno bude usvojen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije