Vijeće ministara BiH održalo vanrednu sjednicu: Tema projekat saradnje vrijedan 108 miliona eura

0
Foto: Fena
Vijeće ministara BiH održalo vanrednu sjednicu: Tema projekat saradnje vrijedan 108 miliona eura
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju za program saradnje "(Interreg VI-C) URBACT IV" za razdoblje 2021. - 2027. godine, između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, i Republike Francuske, koju predstavlja Nacionalna agencija za teritorijalnu koheziju (ANCT), s Osnovama za njegovo zaključivanje.

Program je usmjeren na integrirani razvitak u gradovima putem umrežavanja, razmjene iskustava i dobrih praksi, s ciljem poboljšanja politika i jačanja kohezijske politike u urbanim sredinama.

Ukupna vrijednost ovog programa saradnje iznosi 108.063.537 eura (211.357.149 KM), od čega je finansijski doprinos Europske unije 84.769.799 eura (165.797.859 KM), a razliku od 23.293.738 eura (45.559.290 KM) finansirat će zemlje sudionice ovog programa. Realizacija ovog sporazuma vršit će se potpisivanjem posebnih sporazuma o finansiranju.

Poznati meteorolog najavio šta nas čeka: 'Sigurno će biti oblasti koje će imati jako nevrijeme'

Poznati meteorolog najavio šta nas čeka: 'Sigurno će biti oblasti koje će imati jako nevrijeme'

Program obuhvaća 27 zemalja članica Europske unije te Švicarsku i Norvešku, uz zemlje korisnice IPA-e: Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Koordiniranje provedbe programa u Bosni i Hercegovini vršit će Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog sporazuma o finansiranju za program saradnje "(Interreg VI-C) URBACT IV" s Osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju zakonom utvrđenu proceduru, a za bh. potpisnika je predložena direktorica Direkcije za europske integracije", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije