Skupština / Damir Nikšić: Zašto neću glasati za novu Vladu KS

05. 01. 2021. u 14:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kanton Sarajevo danas bi trebao dobiti novu izvršnu vlast, s obzirom na to da je na današnjem dnevnom redu Skupštine KS Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo.

Novu Vladu činit će ministri koje su predložili Naša stranka, Narod i pravda, SDP BiH, te Klub samostalnih zastupnika.

Stranke Četvorke i Klub samostalnih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo usaglasili su ranije imena ministara i ministrica u novoj kantonalnoj Vladi.

Mandatar Skupštine za premijera KS Edin Forto prezentovao je svoj ekspoze.

Nakon što je Forto završio sa ekspozeom, rasprava u skupštinskim klupama traje već nekoliko sati.

Zastupnici iz Kluba SDA ne prestaju da kritikuju ono što je izložio u svom ekspozeu kandidat za premijera KS.

Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini KS kazao je na današnjoj sjednici da neće glasati za predložene ministre za Vladu i za premijera Fortu.

"Moja odgovornost, zbog zakletve koju sam dao kao skupštinski zastupnik ja ću biti suzdržan", kazao je Nikšić.

On od nove većine traži da nacionalni sastav nove izvršne vlasti bude u skladu s popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 1991. godine.

Istaknuo je da je očekivao da će se to desiti kada je potpisao smjenu aktuelnog saziva vlade kojeg čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Napomenuo je da Ustav obavezuje da sastav vlade mora biti u skladu s popisom stanovništva iz 1991. kao i Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak stanovništva na prijeratno mjesto prebivališta.

"Da li je ova vlada pokazatelj da u Sarajevu nije moguće pronaći tri eksperta iz reda srpskog naroda", pitao je Nikšić.

Nikšić je poručio da će u za Vladu glasati samo ako njegov glas bude presudan.

"Ja sam za ovu Vladu, ali ne po cijenu ustava. Dužan sam da budem suzdržan, osim ako moj glas bude presudan", zaključio je Nikšić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)