KS / Objavljen ekspoze Edina Forte: Godina pred nama donosi velike izazove

05. 01. 2021. u 10:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Skupština Kantona Sarajevo trebala bi danas imenovati novu Vladu Kantona Sarajevo.

Novu vlast čine stranke Četvorke i nezavisni zastupnici, a mandatar je Edina Forto.

Na stranici Skupštine objavljen je i Fortin ekspoze u kojem je naveo osnovne principe i prioritete buduće Vlade koju će predvoditi.

“Godina pred nama donosi velike izazove. Potrebno je pobijediti pandemiju, ali i odgovoriti na prijetnje koje su posljedica ekonomskog zastoja u prošloj godini. Ovo je vrijeme kada se kao društvo moramo ujediniti. Ovo je vrijeme solidarnosti i empatije. Ovo je trenutak kad moramo pokazati da imamo i znanje i kapacitete i snagu da na prijetnje odgovorimo razboritošću, stvarajući uslove za dostojanstven život svih građana i građanki.

Ovo jesu teška vremena, ali i prilika da napravimo iskorak. Politika ne mora razdvajati, ona može biti upravo suprotno od onoga na šta smo navikli – zajednički, društveno koristan rad za prosperitet svih nas. Mi dijelimo život u istom kantonu, samim tim i probleme i izazove oko kojih trebamo biti ujedinjeni.

Iako postoje osnovani razlozi za sumnju, duboko sam uvjeren da ovo može biti godina preokreta. Možda nemamo budžet kakav bismo željeli, ali ja vjerujem da će se posvećenom i odgovornom politikom taj nedostatak nadomjestiti i da takva politika može biti pokretač, motivator i primjer zajedništva i progresa i za druge bosanskohercegovačke sredine”, naveo je Forto.

U ekspozeu navodi da će Vlada djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost.

“Sve što radimo, znat će se. Građanima i građankama će biti dostupne jasne i precizne informacije. Danas ćemo predstaviti svoje politike, ali vam obećavam da ćemo redovno obavještavati kako se one sprovode i koji su rezultati ostvareni.

Također nam je potrebno da čujemo šta građani i građanke misle, da čujemo nove ideje, da budemo u stalnom kontaktu. Samo tako možemo biti sigurni da smo na pravom putu”, navodi se u ekspozeu.

Potom se osvrnuo na svako ministarstvo posebno:

Ministarstvo finansija:

Da bi se ostvarili reformski prioriteti, pokrenuli ambiciozni projekti, stvorila partnerstva s finansijskim institucijama i dugoročno privukli poželjni partneri i investitori, potrebna je stabilnost i predvidljivost finansijskog poslovanja institucija Kantona Sarajevo. Dovršetak
procesa ukidanja i umanjenja kantonalnih parafiskalnih nameta; uspostava Registra finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo i usvajanje Zakona o registru finansijskih obaveza; uspostava Registra finansijskih potraživanja u Kantonu Sarajevo, samo su neke od mjera usmjerenih na odgovorno i transparentno upravljanje javnim finansijama.

Ministarstvo kulture i sporta:

Kvalitet života građana je centralni fokus ove Vlade i zato je neophodno podsticati kreativni razvoj i duh, omogućiti bogatstvo sadržaja te osigurati sve pretpostavke za zdrav i aktivan život. Stoga kultura i sport moraju biti dostupni i uporedivi s onim što vidimo u regiji i Evropi. U velikoj mjeri, zahvaljujući inicijativama samih građana i građanki, Sarajevo je uspjelo da hvata priključak, ali institucije imaju obavezu da prate ove potrebe.

Potrebno je unapređenje, podrška modernizaciji i izgradnji sportske infrastrukture kako bi svi sportsko-rekreativni kapaciteti bili stavljeni u službu omasovljenja sportske kulture. Neophodno je izgraditi kapacitete kako bi se ostvarile ideje, a veliki potencijal postoji u korištenju evropskih projektnih sredstava za koje će konkurisati svih 13 institucija iz oblasti kulture.

Ministarstvo pravde i uprave:

Ovaj resor će kao i u prvom dijelu mandata biti nosilac procesa vezanih za borbu protiv korupcije, pa će tako odmah pokrenuti usvajanje Zakona za borbu protiv nepotizma, kojim će biti zabranjeno u kantonalne firme i institucije zapošljavati najbližu rodbinu izabranih i imenovanih dužnosnika. Kroz ovo ministarstvo nastavit će se procesi izgradnje kapaciteta u polju objedinjavanja javnih strateških nabavki, sa naglaskom na najskuplje nabavke u sektoru zdravstva i komunalne privrede.

Ministarstvo privrede:

Pored prioritetnog redefinisanja projekata pomoći privredi uslijed posljedica pandemije, ovo ministarstvo će posebnu pažnju obratiti na zaštitu i razvoj šumskih površina, nastavak saradnje sa lokalnom zajednicom na razvoju poslovnih zona, kao i revizija poslovanja i dugoročne održivosti preduzeća u kantonalnom vlasništvu. Revizija i dopuna strategije za razvoj kreativnih industrija će pomoći Sarajevu da postane regionalni centar usluga, a uspostavljanje tehnološkog parka na Šipu će označiti posvećenost kantonalne vlade procesima koji će od Sarajeva napraviti regionalni tehnološki i outsourcing centar.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša:

Kvalitet javnih komunalnih usluga je već legendarno loš. Neredovno snabdijevanje vodom uz višegodišnje redukcije, prljave ulice i rijeke uz neuređenu gradsku deponiju, netransparentan rad kantonalnih javnih preduzeća, zapošljavanje užih i širih porodica stranačkih aktivista je praksa kojoj ćemo stati u kraj. Kvalitet usluge će biti prvi i glavni kriterij rada u ovom ministarstvu. Građani moraju osjetiti napredak, bilo da se njihov glas čuje putem kontaktnog centra, koji ćemo uspostaviti, bilo da jednostavno vide rezultat na našim ulicama. Problem zagađenosti zraka, poput prljavštine na ulicama i u rijekama, postao je paradigma poslijeratne kantonalne politike u Kantonu Sarajevo. Zapuštenost i bježanje od ovog problema kao da je bila poruka političara građanima da čistoća i uređenost u drugim zemljama nije moguća i u našoj zemlji. Nesvjesni da upravo prljavština i zagađenost tjera ljude da razmišljaju o životu u nekom naprednijem društvu.

Borba ove Vlade za bolji zrak će se ogledati kroz velike projekte poticaja utopljavanja privatnih stambenih objekata, zamjene loših peći visokokvalitetnim pećima, proširenjem obuhvata plinske mreže i centralnog grijanja i ugradnjom filtera za čišćenje zraka u svim javnim predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama.

Ministarstvo saobraćaja:

Javni prijevoz je jedan od glavnih pokazatelja kvaliteta života u jednoj urbanoj sredini. Suočit ćemo se sa problemom Grasa i insistirati na njegovom restruktuiranju uz značajan broj otpremnina, kako bi ovaj prijevoznik napokon mogao razviti svoje poslovanje tamo gdje ima prirodni monopol, a to je tramvajski i trolejbuski saobraćaj. Kupit ćemo nove trolejbuse i tramvaje, proširiti tramvajsku mrežu do Hrasnice i Šipa i trolejbusku mrežu do Vogošće.

Nastavit ćemo davno započete projekte cestovne infrastrukture, poput prve transverzale i Južne longitudinale, ali ćemo i pripremati prostor za širenje biciklističkih staza i transformacije načina na koji se građani u kantonu prevoze. Moramo više fokusa staviti na javne i zdrave načine prijevoza i smanjiti ovisnost građana o automobilima. Ovo nije ključno samo zbog saobraćajnih gužvi koje nam svakodnevno otimaju dragocjeno vrijeme, već i zbog zagađenosti zraka, čiji je ključni uzročnik naš zagušeni saobraćaj. Zbog toga je će jedan od prioriteta biti i uvođenje pametnog upravljanja saobraćajem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova:

Sarajevo je već godinama primjer napretka u sigurnosnom sektoru za cijelu BiH. To ćemo ostati, jer ćemo insistirati na provođenju reformi zacrtanih usvajanjem inicijative na radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo od 16.06.2020. Usvojit ćemo Zakon o javnim okupljanjima, a posebnu pažnju ćemo pokloniti konačnoj izgradnji modernog centra Uprave policije KS, Četvrte policijske uprave, kao i nadogradnje Prve policijske uprave.

Ministarstvo za boračka pitanja:

Ovo društvo je dužno poštovati i osigurati ono što pripada ljudima koji su ga trajno zadužili. Briga za boračku populaciju direktno je povezana sa stepenom dostojanstva cijelog društva. Dugoročno ekonomsko osnaživanje pripadnika boračke populacije kroz specifične modele socijalnog poduzetništva, boračke zadruge i firme će biti u fokusu ovog ministarstva. Osigurat ćemo podršku za prekvalifikacije boračke populacije s ciljem zapošljavanja.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje:

Obrazovanjem ćemo graditi društvo oslobođeno društvenih anomalija kroz aktivnu podršku borbi protiv šovinizma, rasne, etničke i vjerske mržnje kod mladih. Intenzivirat ćemo kurikularnu reformu i formirati Institut za preduniverzitetsko obrazovanje kroz koji će struka napokon dobiti prostor za unaprijeđenje obrazovnog sistema. Posebnu pažnju ćemo posvetiti proširenju obuhvata predškolskih ustanova. Razvijat ćemo JU Djeca Sarajeva, a istovremeno ćemo garantovati upis u vrtić svoj djeci sa liste čekanja. Ne postoji bolje dugoročno ulaganje u našu budućnost od ulaganja u obrazovanja naše djece u dobi kada stvaraju radne navike i osnovna znanja o svijetu koji ih okružuje. U sistem ćemo uvesti i eksperimentalne programe, koji na inovativan način pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju kako bi Djeca Sarajeva imala kapacitet pomoći i netipičnoj djeci i njihovim roditeljima.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade:

Obustavit ćemo praksu po kojoj nauka prva trpi kada se suočimo sa ekonomskom krizom.

Uradit ćemo suprotno tako što ćemo obezbijediti najveći iznos u istoriji ovog kantona za naučno-istraživačke projekte. Donijet ćemo novi Zakon o visokom obrazovanju sa ciljem da se dozvoli i našem Univerzitetu u Sarajevu, ali i privatnim visokoškolskim ustanovama da dišu i da se razvijaju. Završit ćemo integraciju sarajevskog univerziteta i krenuti putem njegove transformacije u jedan od motora razvoja cijelog kantona. Mladima ćemo posvetiti dodatnu pažnju vraćajući se velikom broju zaključaka sa tematskih sjednica, koje ćemo finansirati posebnom budžetskom stavkom nazvanom Fond za mlade.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice:

Nastavit ćemo reformu tržišta rada, posebno stavljajući naglasak na Službu za zapošljavanje.

Donijet ćemo novi Zakon o socijalnog zaštiti sa ciljem pravednije i transparentnije pomoći materijalno i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Nastavit ćemo tranziciju Doma Bjelave u veći broj manjih porodičnih domova. Nastavit ćemo sa velikim brojem programa započetim u prvom dijelu ovog mandata, a detaljno pobrojanim u Sporazumu skupštinske većine.

Ministarstvo zdravstva:

Započet ćemo proces ulaska cijelog zdravstvenog sektora u okvire Federalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Boljom organizacijom ustanova primarne zdravstvene njege ćemo pomoći građanima da bolje prolaze kroz naš glomazni zdravstveni sistem. Građani moraju osjetiti bolji kvalitet usluge, bilo da se radi o modernijem načinu dolaska u kontakt sa zdravstvenim radnicima. Istovremeno, zdravstveni radnici, koji su iznijeli veći dio borbe protiv pandemije, moraju osjetiti da ova Vlada cijeni njihov doprinos poboljšanjem uslova rada i boljim nagrađivanjem onih koji imaju najveći dodir sa pacijentima.

Unaprijedit ćemo preventivne programe, koji dugoročno podižu kvalitet života i zdravlja svih stanovnika. Poseban naglasak ćemo staviti na način raspodjele sredstava iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, jer se stručnjaci slažu da za postojeći novac građani ne dobijaju adekvatnu uslugu. I na kraju, zajedno sa lokalnim zajednicama, pobrinut ćemo se da svaki stanovnik Sarajeva bude zdravstveno
osiguran.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)