Da li je četnik i koljač sa Grbavice danas slobodno prošetao Sarajevom?

11
Radiosarajevo.ba
Da li je četnik i koljač sa Grbavice danas slobodno prošetao Sarajevom?
Arhiv / Deklasirani četnik Vojislav Čarkić

Patrijarh Porfirije došao je dvodnevnu posjetu u Sarajevo i Istočno Sarajevo, Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

Brojni vjernici dočekali su patrijarha u njegovoj prvoj posjeti u okviru koje će danas u Sabornom hramu biti služena doksologija.

Srpski patrijarh će sutra u 9.30 sati služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Patrijarh Porfirije sutra će posjetiti i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih opština.

U sabornoj crkvi u Sarajevu dočekao ga je mitropolit Hrizostom sa ostalim sveštenstvom. Među velikim brojem građana bio je i pop Vojislav Čarkić, koji je bio vođa četnika tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva.

Na Twitteru se oglasio Sarajlija Miroslav Lukić, koji je zgrožen dolaskom popa Čarkića u glavni grad BiH.

"Znate li ko je ovaj rumeni čiča? Ja znam. Slobodno se danas šetao usred moga Sarajeva. Dočekivao, slikao. Duša me moja boli. Isplakao sam se ko curica. Svaka čast svakome ko je ovo bilo kako mogao da spriječi, a nije. Apaurin nemam. Al neka... Ovako nam i treba...", napisao je Miroslav Lukić u svom tweetu, dok su njegovi pratitelji komentirali da je riječ o "Žući, četniku sa dna kace".

Ovaj pravoslavni sveštenik, koji je sada u penziji, nije se samo borio nego je i krstio druge vojnike i predvodio njihove sahrane.

Grbavica je bila odvojena od ostatka Sarajeva dok se nije potpisao mirovni sporazum u novembru 1995. Tokom rata, Grbavicu su kontrolirale srpske snage i to je bila prva linija u opkoljenom gradu.

Deklasirani četnik Vojislav Čarkić - undefined

Arhiv: Deklasirani četnik Vojislav Čarkić

Kao pop u vojsci, Čerkić je također bio zadužen da blagosilja oružje koje će se koristiti u borbi – često protiv civila u Sarajevu.

Ovaj deklarirani četnik ima 79 godina u jednom intervju je kazao da je njegovog bataljona bio kod Grbavice, te da je tri godine držao Sarajlije pod snajperskim nišanom.

“Sad sam u mirovini, ali sam još uvijek dobro raspoložen za ubijanje ljudi. Ne žalim ni za čim, sve što sam učinio bila je božja zamisao. Blagoslovio sam oružje kako bi svoje ljude obranio od balija”, kazao je tada Čerkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije